Архімандрит УПЦ молився за духовну єдність українців та росіян з нагоди 425-річчя канонічного заснування Московської Церкви2 лютого, у день святкування 425-річчя з дня канонічного визнання Московського Патріархату (Російської Православної Церкви), ректор Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина архімандрит Віктор (Бедь) відслужив ранковий молебень за духовну єдність українців та росіян у Христі, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на УУБА.

Молебень за духовну єдність українців та росіян відбувся з нагоди святкування ювілею 425-річчя канонічного заснування 2 лютого 1589 року, з благословення Константинопольської Православної Церкви, Московської Патріархії (Російської Православної Церкви).

Архімандрит Віктор (Бедь) просив у молитві примноження любові, мирного співжиття та духовної єдності у Христі між Україною та Російською Федерацією, кліриками і прихожанами Української Православної Церкви та Російської Православної Церкви, та українським і російським народами.

2 лютого 1589 року в Московії, з благословення Константинопольської Православної Церкви, канонічно було засновано Московську Патріархію, до її складу увійшли клірики та прихожани Московського царства, що раніше належали до Київської митрополії (Константинопольської Церкви), котра бере початок у 862 (3) році за часів правління великого князя київського Оскольда. Патріарша гідність московським митрополитам була надана Константинопольським Патріархом Ієремією ІІ вимушено -- після піврічного його утримання в Москві у фактичній неволі. Константинопольський Собор 1590 року таке поставлення Московського Патріарха не визнав і лише через три роки Московська Церква добилась кінцевого свого визнання. До цього, в 1448 році, у Московському царстві було самопроголошено незалежну Церкву, клірики і прихожани якої фактично відкололись від Київської митрополії (Константинопольської Церкви), до якої раніше входили, та впродовж 141 року перебували у канонічному розділенні з Вселенською Православною Церквою.

Теги: