Глава УПЦ розповів на Всеамериканському Соборі про місію і Україну23 липня в рамках візиту до США глава УПЦ (МП) митрополит Київський і всієї України Онуфрій виступив на на 18-му Всеамериканському Соборі Православної Церкви в Америці (Атланта, штат Джорджія) з доповіддю, в якій окреслив своє бачення православної місії в Україні та світі, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

Зовнішню церковну місію митрополит Онуфрій визначив таким чином: "Це орієнтація на низовий рівень релігійних громад, коли церковне життя здійснюється не через жорстке адміністрування владної людини, яка поставлена в керівництві Церкви, а базується на залученні ініціативи широких верств церковного люду... Цей принцип орієнтації па ініціативу громад, рядових священнослужителів та Єпископів був важливим за часів керування нашою Церквою моїм попередником Блаженнійшим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром. Він радо зустрічався з простими людьми, любив українські народні пісні та традиції. Ця близькість до народу та його культури допомагали йому ясно і зрозуміло оберігати та стверджувати канонічні принципи церковного життя".

Не оминув він і події в Україні. "До цих пір на сході України точиться війна, яка стала наслідком конфлікту різних політичних ідеологій. Це стало болісним досвідом для нашої Церкви, яка об’єднує православних християн в усіх частинах нашої країни. Нашими вірними є як україномовні, так і російськомовні громадяни України. Нашими вірними є і русини на Закарпатті, і румуни та молдовани на Буковині і Одещині, і чисельне російськомовне населенні на Донбасі, в Криму та багато інших національних меншин. Нашими вірними є люди, які дотримуються різних, а часто й діаметрально протилежних політичних поглядів на сприйняття минулого і розуміння шляхів майбутнього розвитку країни. А тому відповіддю нашої Церкви на ці виклики стало прагнення піднятись над швидкоплинними ідеологічними та політичними уподобаннями..." - промовляв глава УПЦ.

Наприкінці виступу ієрарх визначив "важливі аспекти", що, на його думку, здатні сприяти місії Православної Церкви в сучасному світі. Це "особистий приклад благочестивого, Боголюбивого життя місіонера", "піднесення церковного життя над ідеологічними та політичними суперечками", "зрозумілість церковної молитви народом, яка водночас не зводиться до примітивності", "орієнтація на ініціативу мирян та рядових священнослужителів, які через таїнство хрещення та рукоположення є повноцінними членами Церкви Христової", "збереження балансу між академічним богослов’ям та молитовним благочестям".

Як зазначає сайт УПЦ, "присутні заслухали доповідь з особливою увагою і щирою зацікавленістю та з оплесками стоячи дякували Його Блаженству за змістовні роздуми щодо Місії Церкви у сучасному світі".

Напередодні Всеамериканського Собору глава УПЦ звершив літургію в співслужінні Предстоятеля Православної Церкви в Америці, архієпископа Вашингтонського, митрополита всієї Америки і Канади Тихона, а також сонму архієреїв Православної Церкви в Америці.

Теги: