Всеукраїнська Рада Церков вважає невдалими зміни до Податкового кодексуВсеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій занепокоєна невдалими змінами до Податкового кодексу України, які вимагають перереєстрації статутів усіх неприбуткових організацій до кінця року. Представники конфесій на засіданні Секретаріату ВРЦіРО розкритикували Закон від 17.07.2015 № 652-VIII щодо оподаткування неприбуткових організацій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

На думку Ради Церков, цей Закон запроваджує небезпечний прецедент, коли замість законодавчого регулювання від усіх 35 тисяч релігійних організацій вимагається обов’язкова перереєстрація статутів, як умова внесення їх до нового реєстру неприбуткових установ та організацій. Інакше усі пожертви будуть обкладатися податком.

При цьому, до статуту кожної неприбуткової організацій вимагається внесення норми про заборону розподілу доходів між її засновниками, членами, працівниками, членами органів управління. Однак на практиці, вважає ВРЦіРО, це може створити проблеми для релігійних організацій, які повсякчас витрачують отримані пожертви для здійснення добродійної діяльності та милосердя серед різних категорій нужденних осіб, втому числі задля допомоги власним парафіянам.

Залишається відкритим питання, чи не попаде під законодавчу заборону повсякденна добродійна діяльність релігійних організацій, зокрема матеріальна допомога війську та постраждалим від російської агресії на Донбасі, переселенцям, сиротам, тяжкохворим тощо.

“Неприбуткові підприємства, установи та організації, які не привели свої установчі документи у відповідність із нормами пункту 133.4 статті 133 цього Кодексу, після 1 січня 2017 року виключаються контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій”, – зазначено у Податковому кодексі.


У зв’язку із цим, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій під час зустрічі з Президентом України наголосила на необхідності “усунути двозначні норми у податковому законодавстві, які перешкоджають поточній діяльності релігійних організацій”:

  • Вилучити релігійні організації зі сфери дії абзацу третього підпункту 133.4.1 пункту 133.4 статті 133 Податкового кодексу України;
  • Передбачити неприбутковий статус для усіх релігійних організацій безпосередньо у Податковому кодексі Україні та Законі України «Про свободу совісті та релігійні організації», чим забезпечити автоматичне внесення їх до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій.

У своєму зверненні ВРЦіРО знов підтвердила своє прагнення налагодити постійний діалог з керівництвом держави, “спрямований на утвердження в Україні свободи віросповідання, високих моральних цінностей та на розвиток партнерських відносин між державою та релігійною спільнотою”.

Як повідомляв ІРС, раніше Рада Церков застерегла Верховну Раду від рішення про повернення реклами пива на телебачення, радіо та у місця продажу. У зверненнях ВРЦіРО йшлося про неприпустимість внесення змін до Закону України «Про рекламу», передбачені законопроектом № 2971-д щодо регулювання виробництва та обігу пива.

Теги: