Глави Церков поширили великодні послання. Президент України закликає припинити вогонь на ПасхуЗ нагоди свята Пасхи очільники українських Церков поширили великодні послання, в яких торкаються сучасних проблем українців і подають їм надію. Президент України Петро Порошенко закликає владу Росії і бойовиків на Донбасі припинити вогонь на Великдень, повідомляє "Релігія в Україні".

Предстоятель УПЦ (МП) митрополит Онуфрій, глава найбільшої за кількістю парафій релігійної організації країни, у святковому посланні зазначає, що "ми молимось, щоби Спаситель наш і Господь Іісус Христос благословив нашу Українську землю і наш народ, щоби Господь умиротворив усіх нас і навчив, як нам об’єднатися навколо Істини, Якою являється Сам Христос (Ін. 14.6), щоби ми, об’єднані один з одним союзом Божественної любові, успішно долали труднощі і складнощі, якими наповнене земне життя людини".

Керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Антоній додає у своєму посланні: "У ці радісні дні ми молитовно просимо у Бога миру та благоденства для нашого багатостраждального українського народу, який переживає сьогодні важкі часи міжусобиці та негараздів. Повсюди панують злість і агресія, відбувається захоплення православних храмів...".


У свою чергу, великоднє послання Патріарха Філарета, глави УПЦ Київського Патріархату, розпочинається такими словами: "У цьому році український народ святкує Воскресіння Христове в умовах агресивних дій Росії щодо України, в той час, коли нові каїни убивають своїх українських братів. Гнів Божий відчув на собі весь український народ. Як нам радіти пасхальною радістю, коли скорбота прокотилась по всій Україні і доторкнулась до сердець безлічі людей? Чи можемо радіти в таких умовах? Не тільки можемо, а й повинні!".

Він зазначає, що війни не бувають безкінечними, вони закінчуються миром, а підставою для радості є наше воскресіння із мертвих. "Нехай воскреслий Господь Своєю благодаттю захистить Україну від зовнішнього агресора і внутрішніх ворогів і допоможе нам навести лад у нашому українському домі", - йдеться, зокрема, у посланні.

Великоднє послання митрополита Макарія, Предстоятеля УАПЦ, також згадує нещодавні події: "У цей сумний воєнний час нашого земного життя й у ці захоплені пасхальні дні ми обіймаємо один одного, молитовно згадуємо наших українських військових, які не можуть стояти поруч із нами в наших святих храмах, бо знаходяться уздовж лінії розмежування в зоні АТО. Ми поспішаємо до тих дорогих нам могил, у яких спочивають ті, які своє молоде життя поклали на Майдані Гідності, а також на полях битви за свою Батьківщину. Словами «Христос Воскрес» ми звертаємось до них, які відійшли у вічність, висловлюючи їм свою любов і засвідчуючи те, що Христос Воістину Воскрес, а значить, воскреснуть і всі спочилі".

Сайт УАПЦ подає також великоднє послання Патріарха Константинопольського Варфоломія, в якому звертається увага на сучасні трагедії людства: "На жаль, тероризм, війни та взагалі відбирання людського життя, розповсюджені сьогодні навколо нас. Плач і тривога жертв, швидко розповсюджені сучасними методами технології, проходять через атмосферу і розривають наші серця. Тому, глави людства, політичні, духовні та церковні, всі ми маємо завдання та обов'язок діяти любов'ю та робити все необхідне для того, щоб уникати цієї ситуації безпорядку. В цьому "абсурдному світі", ми, православні християни, покликані свідчити про любов і пожертву ближньому".

Глава УГКЦ Верховний архієпископ Святослав у своєму посланні згадує події Львівського псевдособору 1946 року: "Скільки ми вже пережили «неможливого», що стало можливим для тих, хто твердо тримався віри у воскреслого Господа! Сімдесят років тому лукавий уже не вперше задумав розіп'яти наш народ і загнати нашу Церкву в гріб. Однак вона, на подив усього світу, воскресла і стала сильнішою ніж будь-коли у своїй історії. На Львівському псевдособорі 1946 року ворог намагався в насильницький спосіб відірвати нас від єдності з Наступником апостола Петра. Проте сьогодні ми є живими свідками того, як кров мучеників та ісповідників нашої Церкви запечатала навіки це католицьке єднання і стала силою невмирущості й воскресіння України, знаком єднання її народу та рушієм оновлення її суспільства. Саме в такому свідченні віри у воскресіння можливе і справжнє єднання Церков України, відновлення єдиної Церкви київського християнства, яку передав нам у спадок рівноапостольний князь Володимир".

Архієпископ Ігор (Ісіченко), керуючий Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (оновленої), що знаходиться у процесі з’єднання з УГКЦ, у своєму пасхальному посланні акцентує увагу на смиренні. "Хай же смирення воскреслого Спасителя навчає нас бути творцями миру. Тільки оволодівши мудрістю Господнього смирення, ми зможемо гідно виконувати свою християнську місію", - наголошує він.

Єпископи Мілан і Ніл, керівники Мукачівської єпархії ГКЦ, що має окреме від УГКЦ підпорядкування Папі Римському, у пасхальному привітанні пишуть: "Ця Пасхальна Тайна з’єднала нас із Таємницею воскресіння Христа. Її силою можемо любити наших ближніх, а навіть ворогів. Не мусимо вже бути в рабстві гріха, гніву, образи, ненависті, смерті".

Архієпископ Мечислав Мокшицький, голова Конференції римо-католицьких єпископів в Україні, у привітаннях католиків з Пасхою звертався до вірян: "Запевняю, що за всіх Вас, довірених моїй пастирській опіці, молю Господа, особливо за тих, хто зазнає несправедливості, суспільної нерівності, хто терпить через хворобу душі і тіла, хто через військове служіння, чи з приводу виїзду закордон у пошуках праці є далеко від близьких, хто сумує і почуває себе самотньо".

Великоднє послання Urbi et Orbi Папи Римського Франциска, виголошене 27 березня, торкається України: "Нехай же Господь життя супроводжує також зусилля, що мають на меті досягти остаточного подолання війни в Україні, надихаючи й підтримуючи також ініціативи гуманітарної допомоги, між якими – звільнення в’язнів".

Патріарх Кирил, глава РПЦ, у цьогорічному посланні Україну не згадує. Зате закликає вірян до досконалої любові: "А что значит «совершенная любовь»? Это любовь, которая простирается до любви к незнакомым людям, к недоброжелателям и даже к врагам. Это любовь жертвенная, которая превосходит всякое человеческое разумение..."

Окрім вітальних послань, українські конфесії готують великодні соціальні акції. Зокрема, греко-католицькі священники виставили плащаницю у зоні АТО та доставили бійцям «паски, спечені з любов’ю». Патріарх УПЦ КП Філарет освятив та передав для українських воїнів на Донбас 10000 великодніх крашанок і 2000 пасок. Пасхальні акції проводять також українські баптисти, адентисти та інші релігійні організації.

29 квітня Президент України Петро Порошенко закликав владу Росії і бойовиків на Донбасі припинити вогонь на Великдень. "Сьогодні Страсна п'ятниця. Нинішній Великдень стане тестом для Росії на її приналежність до християнської цивілізації", - цитує Порошенка ТСН.


Фото Facebook

Теги: