Віряни УПЦ не віддають греко-католикам їхній храм і «русифікують» його архітектуруУ закарпатському селищі Дубов історичну греко-католицьку церкву "русифікують" маківками-"цибульками", хоча храм був побудований на початку 20-го століття греко-католиками і має чітко виражений "західний" стиль, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Zakarpattya.net.ua.

Після Другої світової війни Закарпаття було окуповане СРСР, почалися масові репресії проти греко-католиків. Греко-католицький храм у Дубовому було передано Московському Патріархату. Після здобуття Україною незалежності суд повернув храм греко-католицькій громаді, але ухвала суду викликало шалений протест серед православних Московського Патріархату, вони так і не віддали будівлю греко-католикам.

Днями мешканці Дубового помітили, що громада УПЦ (МП) почала незрозумілу реконструкцію. Свого часу на церкві вже поміняли хрести на косораменні, а зараз почали робити блискучі куполи "цибульчастої" форми, характерні для культових споруд РПЦ.

"Споруда втрачає автентичність і перетворюється у щось незрозуміле", -- обурюються дубівчани і запитують, чи повинна кимось контролюватися така радикальна зміна архітектура історичної будівлі.

На фотографії 1986 року, коли церквою також володіли православні Московського Патріархату, видно, що останні не чіпали не тільки бані, але й хрести. Зараз віряни УПЦ (МП) суттєво змінюють історичний стиль.

Теги: