Цього ж дня оприлюднено звернення глави УПЦ з проханням до депутатів не допустити прийняття законодавчих змін, передбачених в проектах Законів №4128 та №4511, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

Митрополит Онуфрій пише у зверненні, що "нині весь православний світ сколихнули дії окремих політиків, які штучно намагаються зробити Українську Православну Церкву, — яка є Церквою українського народу та об’єднує розділений Схід і Захід, Північ і Південь нашої країни, —чужою для українського суспільства".

На його думку, ці законопроекти "мають не тільки антицерковний, але й антидержавний та антинародний характер, і їхнє прийняття призведе до релігійної ворожнечі, дискримінації та порушення свободи совісті та віросповідання. Реалізація цих законопроектів відкриє двері для релігійної війни та покладе негативний відбиток на Україну на міжнародній арені".

Напередодні, 17 травня, керівник Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов погрожував депутатам анафемою. "Судя по всему ребята настроены серьёзно, - написав він про депутатів у Фейсбуці. - Проходил слух, что всё одобрено "свыше", думаю а может пора применять анафему?"

16 травня вікарій Київської митрополії єпископ Климент (Вечеря), голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ, також обіцяв "гнів Божий на державу", якщо депутати ухвалять закони, що заважатимуть УПЦ. У ці ж дні про можливу "міжрелігійну війну" в Україні заявив депутат від Опозиційного блоку, найбільший меценат УПЦ Вадим Новинський. Депутат пообіцяв протести вірян УПЦ, які призведуть до зіткнень: "Уявляєте, що буде, якщо вони [законопроекти] будуть прийняті хоча б в першому читанні? Тоді протести підуть по всій країні, це будуть зіткнення по всій країні".

Теги: