Головна теза тут така, що основою (іпостассю) Церкви є не її адміністративна структура, а громада. І ця теза дивним чином співпадає з головною презумпцією законопроектів, які надають пріоритет громаді перед юрисдикцією.

Гадаю, ніхто з парламентарів, які ініціювали і будуть підтримувати законопроект, не тямить в православній екклезіології. Але, виходячи з власних політичних міркувань і не усвідомлюючи цього, вони фактично просувають базові засади православної екклезіології там, де ті, хто мав би право правити слово істини, усіляко намагаються підмінити головне другорядним.

Ця ситуація мені нагадала, як Церква опиралася відділенню від держави і вважала таке відділення кінцем світу. Але воно зрештою принесло велике благо для Церкви, хоча його й просували секуляристи задля своїх власних цілей.

Ще раз переконуюсь, що Україна - це сервісно-діагностичний центр, який Бог влаштував для Вселенського Православ'я, у якому зараз можна виявити та усунути застарілі дефекти, що накопичувалися століттями)))

Community as the Nature of the Church (in Russian)



Facebook, 18 травня 2017

Теги: