Ось він пише про реальність і актуальність Царства Божого. Відповідаючи скептикам, які не бачать значення християнства, він пише так (мій переклад з рос.видання ББІ, 2007 р.):


Дослідіть соціяльну революцію людства,.. звільнення рабів, вивищення жінка, очищення релігії і спитайте, чим би все це було, якби Царство Б. не прийшло на землю. .. Христос усе міг учинити Сам, своїми руками, але не зробив. Головне чудо Його задуму – те, що він довірив це ЛЮДЯМ.
… Христос живе в людях, рухаючи серцями, і через них керує світом. Люди, лише вони можуть здійснити цю працю. У цій людськості, у цій духовності Царства – одна з причин, чому дехто його майже не зауважує. Ми вимірюємо масштаби руху зовніш.формами. У Царства немає зовнішньої сторони. Христос цілком відкинув усі способи, якими, як вважають, слід чинити великі справи. Він відмовився від меча, не мав коштів, не користувався письмом; церква гнала Його, держава – розіп’яла. Засіявши свої ідеї у серцях небагатьох убогих, Він послав їх у дорогу, щоб цілковито змінити світ. .. Механізми Царства Божого – суто соціяльні. Вони діють не за вказівкою, а через приязнь, дружбу. «Царство Б. подібне до закваски, яку жінка вклала у три міри борошна, поки не заквасилося все».
… Щоб пройти крізь віка і зберегтися, Ц Б. має зростатиу серцях простих людей, іншого ґрунту в нього немає.
… Той, хто приєднується до цієї спільноти, опиняється в обширній країні. Ц Боже збирає найкращих людей, які працюють для найкращих цілей найкращими засобами. Членів його нескінченно багато. … У ньому немає протоколів … списків членів, вхідної плати: ми вносимо ВСЕ, що у нас є. Воно ніколи не починає зібрання і не закриває їх. Його закон в одному слові – вірність; його вчення – в одній ідеї, любові. Поправді, «той, хто втратив життя для Мене, той здобуде його».


Facebook, 6 серпня 2017

Теги: