Упродовж двох тижнів в оздоровчому таборі «Лідер» в Пущі-Водиці, м. Київ, зібралася талановита молодь з усіх куточків країни: учні 9-11 класів загальноосвітніх шкіл та ліцеїв, дійсні члени, кандидати та переможці МАН, а також студенти 1-3 курсів світських та духовних навчальних закладів.

У цьому році школа була 16-ою і присвячена 500-літтю Реформації, і носила назву «Протестантизм: від Реформації до сьогодні».

Історія релігієзнавчих шкіл починається з 2001 року, перша школа була присвячена з’ясуванню питань релігійної толерантності (смт. Буча, Київська обл.), і далі послідовно школи присвячувалися різним релігіям і релігійній проблематиці:

- Мусульмано-християнські відносини (смт. Ласпі, Крим);

- Християнський екуменізм (м. Трускавець (Львівська обл.);

- Проблема розмежування і взаємодії світського і релігійного (м. Київ);

- Релігійна та світська освіта: проблема співіснування (смт. Літки, Київська обл.);

- Іудаїзм: сутність, історія та сучасні виміри (м. Київ);

- Іслам: історія, сутнісні виміри та сучасні тенденції (м. Київ, м. Сімферополь);

- Католицизм: традиція і сучасність (була проведена в Києві, Львові, Кракові та Римі (Ватикані);

- Віра багаї: віровчення і практика (була проведена в Києві, Стамбулі (Туреччина) і Хайфі (Ізраїль));

- Вселенське православ'я: єдність у різноманітті» (була проведена в Києві, Чернігові, Чернівцях та Почаєві);

- Вайшнавістська традиція крізь століття (Київ, Дніпропетровськ, Донецьк).

Крім цього, Молодіжна асоціація релігієзнавців провела такі заходи:

2010 – Міжнародна молодіжна релігієзнавча школа з юдаїки – проходила в Києві та Умані;

2011 – Міжнародна зимова релігієзнавча школа «Феноменологія релігії: між сакральним і профанним» в м. Донецьк;

2011 – Друга Міжнародна молодіжна релігієзнавча школа з юдаїки проходила в м. Чернівці;

2012 – Міжнародна релігієзнавча школа «Географія релігії: релігійна карта світу і простір сакрального» проходила в м. Львів.

У цьому році відзначається 500-річчя Реформації. Учасники релігієзнавчої школи мали змогу насичено провести літні канікули, знайомлячись з провідними українськими та зарубіжними науковцями, відвідуючи екскурсії та інші захоплюючі заходи. На проведення лекцій були запрошені представники Євро-Азіатської акредитаційної асоціації, Молодіжної асоціації релігієзнавців, НЦ «Мала академія наук», магістри та доктори богослов’я, професори іноземних університетів, магістри релігієзнавства, кандидати й доктори філософських та історичних наук.

Щоб повніше розкрити дух цього заходу, зупинимося детальніше на темах лекцій, що проводилися в цей період.

Розпочав лекції школи магістр богослов'я пошукач кафедри культурології НПУ імені М.П. Драгоманов Анатолій  В’ячеславович Денисенко. Темою його лекції була «Загальна характеристика протестантизму: Основні ідеї протестантизму». Лектор розкрив суть протестантизму та розповів про початки Реформації.

Молодь і Протестантизм. Репортаж з релігієзнавчої школи у Києві

Далі курс лекцій продовжи В’ячеслав Карпов – професор соціології Університету Західного Мічігану, фахівець з соціології релігії, який вивчає процеси десекуляризації та релігійної толерантності. Молоді релігієзнавці мали змогу почути лекцію «Православ’я в протестантській та постпротестантській Америці: зустрічі, взаємодії, трансформації». Доповідь була інформативною та дала змогу порівняти православ’я з протестантизмом в Америці та в Україні.

Наступним лектором був доктор богослов'я, президент Євро–Азіатської акредитаційної асоціації, старший науковий співробітник Центру дослідження релігії НПУ ім. М.П. Драгоманов Сергій  Вікторович Санніков. Слухачі надзвичайно зацікавилися його лекціями «Гетерогенний протестантизм. Особливості та появлення різних гілок протестантського руху» та «Богословські засади протестантизму», адже Сергій Вікторович розкрив багатогранність протестантизму та показав п’ять стовпів, на яких він грунтується. Ще однією темою лекції була «Історія та богословські особливості східнослов’янського протестантизму». Особливо слухачі релігієзнавчої школи вподобали альманах «Богомыслие», який доповідач презентував.

Далі прочитав лекцію Андрій Анатолійович Швед — магістр релігієзнавства, декан міжнародного теологічного університету «Зоє». Учасники літньої релігієзнавчої школи прослухали лекції на такі теми: «Особливості та історія формування харизматичного руху» та «Особливості харизматичного руху в України». Лектор так захопив слухачів, що вони говорили про харизматичний рух ще не один день.

Цього ж дня своєю лекцією доповнив навчальний процес кандидат філософських наук, молодший науковий співробітник відділу історії філософії України Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України Володимир Павлович Волковський. Темою лекції були «Відносини Церкви, держави і суспільства (на прикладі ідей М.П. Драгоманова про протестантизм та християнство)».

Учасники релігієзнавчої школи привітно зустріли й наступну гостю, доктора філософських наук, професора, заступника директора Департаменту з питань релігій та національностей Міністерства культури України, члена Молодіжної асоціації релігієзнавців Ларису Дмитрівну Владиченко. Своїм виступом на тему «Мапа протестантських громад м. Києва» лекторка не лише зацікавила, а й дала можливість візуально уявити кількість громад, які діють на території столиці.

Молодь і Протестантизм. Репортаж з релігієзнавчої школи у Києві

Наступний гість заінтригував молодих релігієзнавців не лише з боку традиційних богословських позицій, він, використовуючи історичні факти, здійснив серед слухачів справжній фурор у пізнанні Реформації. Це кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Центру дослідження релігії НПУ ім. М.П. Драгоманова, науковий співробітник Ресурсно-дослідницького центру Євро-Азіатської акредитаційної асоціації Михайло  Михайлович Мокієнко. Темами його лекцій були «Реформація в Європі та інституційне формування протестантизму» (складалася з двох частин), «Реформація в Східній Європі», «Становлення пізньопротестантських течій у вітчизняному контексті».

Цікаво було почути про «Реформатські традиції» й від академічного декана Євангельської реформатської семінарії України Торінса Алістера. Лектор влучно доповнив попередні теми, а в дечому розкрив й невідомі грані складного процесу Реформації.

Наступний доповідач особливо зацікавив слухачів. Роман Павлович Соловій — доктор філософських наук, директор Ресурсно-дослідницького центру Євро-Азіатської акредитаційної асоціації, старший науковий співробітник Центру дослідження релігії НПУ ім. М.П. Драгоманова, провів ряд цікавих лекцій на теми «Богословські засади Реформації: Лютер, Цвінглі, Кальвін» (складалася з двох частин) та «Сучасна протестантська теологія» (2 частини). Справжньою несподіванкою було отримати від гостя книгу «Феномен виникаючої церкви», автором якої він є. Особливо оцінили цей подарунок учні вищих навчальних закладів духовного напрямку.

Далі лекцію прочитав Віталій  Леонідович Хромець – кандидат філософських наук, доцент кафедри культурології, НПУ ім. М.П. Драгоманова. Учасники школи з особливою цікавістю слухали доповідь свого наставника на тему «Протестантизм і освіта» та отримали в подарунок навчальний посібник з релігієзнавства, який стане тим джерелом, що в подальшому допоможе в їхніх наукових пошуках. Віталій Леонідович вдало розкрив історію та тенденції протестантської богословської освіти від її зародження і до сучасних реалій.

І останнім, але не менш важливим, було завершення курсу лекцій, яке провів Олег Сергійович Кисельов – кандидат філософських наук, докторант кафедри культурології НПУ ім. М.П. Драгоманова, старший науковий співробітник, член Молодіжної асоціації релігіє знавців. Його лекція «Протестантизм і екуменізм» була дуже змістовною, що й дало можливість слухачам поставити кілька актуальних запитань. Також особливо приємним був презент від Олега Сергійовича у виді його книги «Феномен екуменізму в сучасному християнстві».

Також цікавими були зустрічі з лідерами протестантських організацій та екскурсії, які проводилися в період літньої школи. У перший день молодь слухала розповідь Сергія Васильовича Балюка – єпископа Об’єднаної Християнської Євангельської Церкви Живого Бога в Україні про Об’єднану Християнську Євангельську Церкву Живого Бога в Україні. Завершили день концертною програмою підготовленою Церквою адвентистів.

Молодь і Протестантизм. Репортаж з релігієзнавчої школи у Києві

Наступною можливістю дізнатися більше про протестантизм виявилася концертна програма підготовлена Всеукраїнським союзом церков Євангельських християн-баптистів.

Далі наші юні науковці поїхали до Ірпеня, щоб прослухати лекцію в головному офісі «Місія Євразія», де Михайло Миколайович Черенков — доктор філософських наук, віце-президент асоціації "Місія Євразія", професор кафедри філософії Українського католицького університету, не лише провів цікаву екскурсію, а й захопив учнів та студентів оповіддю на тему «Соціальні доктрини сучасного протестантизму». Юні слухачі мали змогу поспілкуватися з представниками цієї асоціації, поставити цікаві запитання та отримати змістовні відповіді. Приємною несподіванкою було те, що Михайло Миколайович запропонував вибрати кілька книг їхнього видання, такі, Євангеліє від Луки, що зроблено у вигляді нотатника, та книги, пов’язані з релігією та життям Достоєвського.

Відразу після відвідин головного офісу «Місія Євразія» учні та студенти відправилися до Ірпінської Біблійної Церкви. Молодь захоплено оглядала споруду та все більше дізнавалася про релігійні тонкощі баптистської архітектури.

Наступного ж дня була запланована екскурсія до Німецької Євангелічно-Лютеранської громади Св.Катерини. Неймовірно, але виявилося, що ми потрапили на початок святкування року Реформації. Ми з подивом брали участь у служінні, яке, до речі, проводилося німецькою мовою. Потім нас запросили на благодійний банкет, де особливо вподобали шоколадний пиріг. Опісля нас запросили на екскурсію по церкві, де пастор разом зі своєю помічницею розповіли нам про історію цієї церкви та відповіли на всі запитання, які нас цікавили. Хотілося б доповнити, що під час школи колектив слухачів добре подружився. Саме тому ми одноголосно погодилися піти на прогулянку по Києву, яка залишила нам чимало гарних вражень!

Вже традиційно відвідини протестантських церков стали нашим щоденним заходом. Цього разу ми побували у баптистів ВСЦ ЄХБ, де Віталій Володимирович Козубовський, старший пастор церкви ЄХБ Дім Євангелія, провів цікаву екскурсію.

Цього ж дня ми поїхали на екскурсію в будинок молитви Адвентистів Сьомого Дня, зустріч та екскурсію провів для нас Олександр Валентинович Присакар – викладач Українського гуманітарного інституту, Українського адвентистського теологічного інституту, пастор Церкви Адвентистів Сьомого Дня. Юні релігієзнавці прослухали служіння церкви адвентистів та мали змогу оглянути її зсередини. Варто зауважити, що інтер’єр та екстер’єр усіх протестантських церков, які ми відвідали, дійсно вражає.

Молодь і Протестантизм. Репортаж з релігієзнавчої школи у Києві

Наступним пунктом стала церква «Скинія». В'ячеслав Когут, заступник старшого пастора Церкви «Скинія», зустрів нас дружньо, ми мали змогу разом із переглядом відеороликів отримати відповіді на свої запитання. Як завжди, у нас відбулася цікава розмова про особливості тієї чи іншої церкви та обряди, які в ній здійснюють.

Особливим пам’ятним моментом стала прогулянка на теплоході по Дніпру, що тут сказати, свіже повітря, гарні емоції та багато фото!

Останнім пунктом нашої насиченої програми стало відвідання церкви «Спасіння» у м. Вишневому. Екскурсія видалася надзвичайно цікавою та інформативною. Микола Савчук – перший заступник старшого пастора церкви «Спасіння» розповів нам багато нового, кількість прихожан та заходи, які влаштовують, а потім пан Микола повів нас до студії звукозапису, де ми вражено спостерігали за процесом створення музики. Врешті, нас запросили до кафетерію, де ми мали змогу насолодитися смачними сендвічами та поговорити на цікаві теми. На пам’ять кожному з нас подарували примірник Нового Завіту та журнал, присвяченій річниці Реформації.

Завершальним етапом став неперевершений виступ гурту «Хорея козацька». Це дійство варто побачити, адже навряд чи ви ще десь зможете зарядитися такими емоціями!

Особливу атмосферу створив вечірній перегляд фільмів з чаєм та печивом. Фільми виявилися надзвичайно цікавими, а подеколи й емоційними. Отож, якщо котрийсь із них ви ще не дивилися, раджу вам це виправити. Ось перелік:

  • Фільм «Лютер»: Рік: 2006; Жанр: Біографія, Драма; Країна: США, Німеччина; Режисер: Эрік Тілль;

  • Фільм «Баптисти»; Рік:2006, Жанр: документальний фільм; Країна: Україна; Режисер: Столяров О.;

  • Фільм «З міркувань совісті» Рік:2016; Країна: Австралія, США; Жанр: військові, драми, історичні; Категорія: фільми українською; Із циклу про: фільми про війну, засновані на реальних подіях Режисер: Мел Гібсон;

  • Фільм «Бог не помер» Ч.1, Рік: 2014; Країна: США; Жанр: Драма; Режисер: Харольд Кронк;

  • Фільм «Страстный четверг» Рік: 2006; Країна: Південна Корея; Жанр: драма; Режисер: Сон Хэ Сон;

Під час літньої школи учні та студенти взяли участь у конкурсі. Умовою було написання наукової роботи з протестантизму. За підсумками роботи школи один з учасників буде номінований Гран-прі — безкоштовною поїздкою історичними місцями європейської Реформації. Що ж, чекаємо переможців!

Молодь і Протестантизм. Репортаж з релігієзнавчої школи у Києві

Хочеться з теплотою згадувати пережиті враження від літньої школи МАН. За ці два тижні ми стали сім’єю. Дійсно, буде не вистачати наших спільних прогулянок по Києву, лекцій з науковцями та екскурсій. За цей період ми багато чому навчилися, отримали ті цінні знання, які в майбутньому допоможуть нам в науковій сфері і не тільки. Ця школа дала змогу учасникам розширити кругозір, познайомила нас з особливостями вчення та практики протестантизму як історичної гілки християнства. Кожен з нас покращив знання історії та складної еволюції протестантизму, мав можливість поспілкуватись з представниками протестантського богослов’я та організувати спільний простір діалогу щодо проблем, здобутків та ідентичностей протестантизму з нагоди 500-річчя Реформації. А головне, ми сформували толерантне ставлення до релігійних меншин. Безсумнівно, кожному раджу надалі брати участь у школах МАН секції «Теологія, релігієзнавство та історія релігії»!

Анастасія Білоус, учасниця Всеукраїнської літньої релігієзнавчої школи, учениця 11 класу

Теги: