26 листопада 2015 року в Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова відбувся тематичний круглий стіл «Реформація і православ’я», присвячений майбутньому п’ятсотлітньому ювілею Реформації.
Захід, організований Ресурсно-дослідницьким центром Євро-Азійської акредитаційної асоціації при підтримці та участі Центру дослідження релігій НПУ імені М.П. Драгоманова, продовжив цикл круглих столів, які покликані створити майданчик для дискусії стосовно значення Реформації у східноєвропейському релігійному контексті. У круглому столі взяли участь близько 60 учасників з України, Білорусії, Росії та США, зокрема, представники духовенства, працівники богословської освіти, науковці та студенти.

Після слів привітання від завідувача кафедри культурології В.Д. Бондаренка, а також представників Євро-Азійської акредитаційної асоціації Тараса Дятлика та Михайла Мокієнка, тональність дискусії задали модератори – директор Ресурсно-дослідницького центру ЄААА Роман Соловій та заступник директора Центру дослідження релігії Віталій Хромець.

В першій доповіді доктор богослов’я, доцент кафедри богослов’я Київської духовної академії і семінарії УПЦ Сергій Бортник актуалізував тему передання в міжконфесійному розрізі. Доповідач продемонстрував конфесійну специфіку інтерпретації передання, його трансформацію в православ’ї, траєкторії формування корпусів передання в протестантизмі. Під час дискусії було виявлено потенціал міжконфесійного діалогу між православ’ям та протестантизмом, а також зруйновані окремі стереотипи стосовно теми передання в протестантському середовищі.

У наступній доповіді доктор богослов’я, професор раннього християнства Семінарії Гордон-Конвел (США) Дональд Ферберн, розглянув перспективи діалогу між протестантським і православним богослов’ям у контексті патристичної спадщини. Зокрема, він звернув увагу на погляд Кирила Олександрійського на праведність, як на історико-теологічну модель, що може слугувати спільним ідейним полем для переосмислення надбань Отців Церкви, особливо з боку представників вітчизняного євангельського середовища. Професор Ферберн як у виступі, так і під час дискусії, продемонстрував нетипове для західного протестантизму знання Східної традиції та її рецепції у східноєвропейському богослов’ї.

Викликом для міжконфесійного філософсько-богословського загалу стала доповідь доктора філософських наук, професора Українського католицького університету Михайла Черенкова «Реформація як спільне майбутнє для православних і протестантів». Автор переконливо проаналізував нездійсненність Реформації як вузькоконфесійного проекту й закликав до пошуку форм міжцерковної співпраці заради спільного майбутнього, яке б відповідало «максималізму богословських вимог й мінімалізму наявних церковних можливостей».

Тему пошуку перспектив зустрічі православної та протестантської теології продовжила доповідь доктора філософських наук, професора кафедри культурології НПУ імені М.П. Драгоманова Юрія Чорноморця. Співвідносячи концепт віри в інтерпретаціях з одного боку М. Лютера й К. Барта, а з іншого Г. Флоровського та А. Сурожського, доповідач виявив екуменічну перспективу пов’язану з частковим поверненням до біблійного розуміння віри як вірності, при збереженні за цією ж вірою значення впевненості. Точки дотику у доповіді справедливо представлені і як лінії розмежування, що долаються завдяки «зустрічі християн з Христом, а також зустрічі християн із християнами».

В заключних рефлексіях учасників заходу звучали думки про практичні напрямки втілення актуалізованих ідей Реформації у східноєвропейському середовищі.

Круглий стіл відзначився високим рівнем доповідей та культурою спілкування, що підкреслили учасники. Зокрема, декан факультету богослов’я та християнського служіння Української Євангельської Теологічної Семінарії Денис Кондюк наголосив на вдалому поєднанні академізму й практичності у виступах, а також активності слухачів в обговорені піднятих питань. Для проієрея УПЦ о. Андрія Дудченка круглий стіл став «моментом впізнавання один одного, а також осмислення спільних надбань в історії Церкви як фундаменту для продовження діалогу». Заступник академічного декана Української Євангельської Семінарії Віталій Гура наголосив на щирій відкритості учасників заходу попри його міжконфесійний формат.

Програма заходів до 500-ліття Реформації продовжилася в книгарні «Довженко книги.кава.кіно» презентацією книги Дона Ферберна «Жизнь в Троице». На заході, крім автора дослідження, виступили фахівці з православного академічного середовища — Юрій Чорноморець, о. Андрій Дудченко та Сергій Бортник.

Михайло Мокієнко,

науковий співробітник Ресурсно-дослідницького центру ЄААА

Фото Кiev-orthodox.org

Теги: