Благовіщення Пресвятої Богородиці - велике дванадесяте свято, третє за значенням народно-релігійне свято після Великодня і Різдва Христового. Християни східного обряду відзначають Благовіщення 7 квітня, західного - 25 березня.
В основі свята - повідомлення архангела Гавриїла Діві Марії «благої вісті» (звідси і Благовіщення) про народження у неї божественного немовляти, Спасителя роду людського. 

Коли Марії було 12 років, Бог сповістив, що вона народить Сина Божого. А після того, як Марію заручили зі значно старшим Йосифом, з'явився до неї архангел Гавриїл і сказав: «Радуйся, благодатна, Господь з тобою» (Луки, І, 28); «Зачнеш у лоні і породиш сина і назвеш його Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього назветься, і дасть йому Господь Бог престіл Давида, батька його, і царюватиме над домом Якова повіки та й царству його не буде кінця». Марія ж сказала: «Як же це станеться, коли я мужа не знаю». Відповів архангел: «Дух Святий найде на тебе й сила Всевишнього окриє тебе, - тим-то й Святе, що народиться, назветься - Син Божий. У Бога нема неможливого». І сказала Марія: «Я раба Господня, нехай буде мені по твоєму слові» (Луки, І, 31-38). 

У Назареті, на тому місці, де Архангел Гавриїл благовістив Діву Марію, споруджено храм на згадку про цю подію.

Теги: