Результати соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова в рамках проекту міжнародної організації Freedom House, засвідчили особливу важливість для переважної більшості українців права на свободу слова, думки, совісті та релігії. Такий висновок зроблено за наслідками опитування громадян, які відповіли як на пряме запитання про те, яким чином змінилася ситуація щодо дотримання прав, так і дали безпосередні оцінки дотримання прав в Україні.
Оцінюючи важливість дотримання різних громадянських і політичних прав людини, маже 60% опитаних висловились щодо надзвичайної важливості для них права на свободу слова, думки, совісті і релігії, на свободу виявлення поглядів. Ще для 23% громадян це право також займає одне з найважливіших місць серед інших прав. І лише 0,7% та 3,4% респондентів сказали, що це право для них є неважливим або майже не важливим відповідно.
Майже такими самими були результати відповідей громадян на питання щодо важливості для них права на гарантію прав і свобод без дискримінації за ознакою статі, раси, кольору шкіри, мови, релігії, політичних чи інших переконань, національного або соціального походження, належності до національних меншин, майнового стану, народження або інших обставин.
При цьому, на думку 19% українців, право на свободу слова, думки, совісті і релігії та на свободу виявлення поглядів протягом 2008 року належним чином дотримувалось в Україні, 27% респондентів дають добру оцінку дотримання цього права. Поряд з цим, 29% опитаних задовільно оцінили стан дотримання в Україні права на свободу слова, думки, совісті і релігії та на свободу виявлення поглядів, а 15% - погано та 4% - дуже погано.
Щодо ступеню дотримання у 2008 році права на гарантію прав і свобод без дискримінації за ознакою статі, раси, кольору шкіри, мови, релігії, політичних чи інших переконань тощо, то 12% мешканців України заявили, що це право дотримується дуже добре, а 22,7% вважає - достатньо добре. До порівняння, 5% та 14,5% опитаних оцінюють дотримання цього права як вкрай погане та доволі погано відповідно. Більшість ж українців (35,4%) сприймають забезпечення державою гарантії прав і свобод без дискримінації як задовільне.
Загальнонаціональне соціологічне опитування з метою оцінки стану дотримання прав людини в Україні проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 27 лютого по 5 березня 2009 року. Опитано 2012 респондентів у віці від 18 років у всіх регіонах України. Теоретична похибка вибірки - 2,3%

Теги: