У рамках Священного синоду в Києі вдбулася нарада з питань будівництва кафедрального собору на честь Воскресіння Христового. З інформацією про перебіг виконання робіт виступив Валентин Ісак - керівник творчої архітектурної майстерні «VISAK».

Члени Синоду схвалили зміни до Генпроекту, про які повідомив генеральний проектувальник, а також взяли до відома обставини, від яких залежить прискорення початку будівельних робіт.

«Проект кафедрального собору на честь Воскресіння Христового вже затверджений Київською містобудівною радою і перебуває на державній експертизі, - розповів Валентин Ісак. - Уже вирішено питання, що стосуються архітектури й будівництва, залишаються неузгодженими деякі моменти щодо інженерних мереж, але й їх вирішимо найближчим часом. Вирішено також питання землевідведення, тому вже у травні ми очистимо й відгородимо територію, - словом, розпочнемо безпосередньо будівництво кафедрального собору».

Рішення щодо будівництва кафедрального собору на честь Воскресіння Христового Священний синод УПЦ ухвалив у 2007 році. Місце під головний духовний і адміністративний центр УПЦ було обрано в Києві на перетині великих транспортних магістралей - бульвару Дружби народів та Залізничного шосе. Ця місцевість у ХVIII столітті належала Києво-Печерській лаврі.

2008 року на місці будівництва собору спорудили тимчасовий дерев'яний храм на честь Усіх святих.

Особливість нинішнього будівництва полягає в тому, що майбутній кафедральний собор УПЦ має бути найбільшим в Україні, адже розраховується на 5000 осіб, а також найвищим у Європі - з висотою від землі до накупольного хреста 120 метрів.

Новобудова УПЦ зможе виконувати в столиці багато функцій, оскільки прилеглий Духовно-просвітницький центр налічуватиме більше 100 студій, музеїв, кінотеатр, недільні школи.

Теги: