У Львові освячено храм в університетському містечку
Освячення нової студентської церкви на вул. Стрийській у Львові відбулося 2 травня. Новий храм названо на честь блаженних новомучеників Української греко-католицької церкви, серед яких є випускники та викладачі довоєнної Львівської богословської академії. Невелика дерев`яна церква стала першим об’єктом майбутнього університетського містечка Українського католицького університету (УКУ) і одним з небагатьох новозбудованих дерев'яних храмів краю.
Церемонію освячення очолив архиєпископ Львівський Ігор (Возьняк). В урочистості взяли участь керівники міста та області, представники бізнесових та культурних кіл міста, громадських організацій, миряни і студентство.
У промові під час архиєрейської літургії з нагоди освячення нового храму владика Ігор (Возьняк) сказав: «Ми виправляємо те, що протягом багатьох років радянської влади було зруйновано. Величні і вимолені святині були розібрані на цеглини. Це були оселі живого Бога, цінні пам’ятники архітектури. Церква – це будівля, де відбувається важлива зустріч Бога з людьми. Надзвичайне щастя спорудити храм, куди люди приходитимуть століттями, щоб зустрітися з Богом». Архиєпископ подякував усім, хто доклав зусиль до будівництва нового студентського храму.
Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник наголосив у виступі на тому, що постання нового храму матиме велике значення, оскільки сьогодні суспільство потребує духовного очільництвадля виховання нових людей, які працюватимуть лише для добра.
За словами голови міста Львова Андрія Садового, у житті міста УГКЦ та Український католицький університет зокрема мають велике значення, тому новий храм і та атмосфера, яку УКУ створює у місті, буде тим променем, який вестиме людей у добре русло.
Першу недільну Літургію у новоосвяченій церкві очолить ректор УКУ отець Борис Ґудзяк. Під час церемонії освячення храму ректор УКУ звернув увагу на те, що новий храм названий на честь блаженних мучеників УГКЦ. «Ніхто більше від них не зробив для подолання основних викликів ХХ століття, перед якими опинилася УГКЦ», — наголосив ректор. Якщо до війни УГКЦ налічувала 2400 священиків, то 20 років тому їх було лише 300 (і то у підпіллі). Зараз, за словами доктора Бориса Ґудзяка, УГКЦ має знову 2 400 священиків. Ректор УКУ назвав знаменною подією відновлення традиції спорудження студентських храмів, зазначивши, що 2 травня в студентському містечку Національного університету Львівська політехніка відбулося освячення місця під забудову студентського храму св. Олексія. Ще однією особливістю події стало те, що вперше проект будівництва УКУ було реалізовано за кошти лише місцевих жертводавців. За словами ректора УКУ, «необхідно самим себе піднімати з колін».
Напередодні, 1 травня, відбувся процесійний хід з мощами блаженних мучеників УГКЦ від УКУ до новозбудованої церкви. Опісля відслужили велику вечірню з Литією та молебень Пресвятій Богородиці. Відбувся також концерт духовної музики.

Фотогалерею цієї події розміщено тут

Теги: