Нове дослідження релігійності американців-азійців: християнства дотримуються 42%Публічна роль американців-азійців (тобто етнічних китайців, філіппінців, індусів, корейців, японців та ін.) наприкінці двадцятого століття суттєво збільшилась. За статистичними даними, їхня частка у населенні США зросла з 1% (дані за 1965 р.) до 5,8% (дані за 2011) або до 18,2 млн. дорослих та дітей, повідомляє "Релігія в Україні".

Отож, релігійні та соціально-економічні вподобання цієї групи людей все частіше стають об’єктом релігієзнавчих досліджень, останнє з яких провела заснована у 2004 році американська дослідницька організація Pew Research Center.

Липневе опитування,яке охопило територію всієї Америки, уперше відповіло на найрозповсюдженіше запитання: до якої релігійної групи зараховують себе американці – емігранти з Далекого Сходу або їхні діти. За результатами дослідження, християнства дотримуються 42% дорослих азійців, другою за впливом спільнотою виявилась група «байдужих» або «не афілійованих» (26%), буддисти – 14%, індуїсти – 10%, мусульмани – 4% та сикхи - 1%. Порівняно з загально американською статистикою, американців-азійців християнство приваблює набагато менше (42% проти 75%), але більш розповсюджені настрої “вірувати, але не належати” (believing without belonging) (26% проти 19%).

Назва дослідження - «Американці-азійці: мозаїка вірувань» – вповні відображає строкату сегментованість у кожній віросповідній групі. З-поміж азійських християн протестантами себе вважають 22% респондентів, католиками – 19%. Однак різноманітність у віруваннях залежить ще й від країни, з якої емігрували теперішні американці: більша частина (65%) філіппінців вважають себе католиками, приблизно аналогічна більшість (61%) корейців сповідують протестантську ідентичність. Китайські американці демонструють менш чіткі позиції: 22% китайців вважають себе протестантами, 8% - католиками, 52% не визначились з релігійною позицією.  Зв’язок країни походження з релігією наочний в індійців та в'єтнамців: кожна з цих етнічних груп демонструє відданість традиційним віруванням – індуїзму (51%) та буддизму (43%) відповідно. 

«Чи грає релігія у Вашому житті велику роль?» Для 39% американо-азійців релігія все ще залишається осердям життя, що на фоні 58% американців, що відповіли раніше на це запитання «так», виглядає доволі пасивно. У конфесійному розрізі саме азійські євангельські протестанти висунули Бога на перше місце (79%), католики залишились другими (64%), індуїсти (32%) та буддисти (27%) посіли, відповідно, третє та четверте місця.

Дослідники Pew Research Center коментують:  «Американо-азійські християни, порівняно із звичайними американськими християнами,  менш активні: лише 64% з них (на відміну від 70% загалом) говорять, що релігія має дуже велике значення у їхньому житті». Проте дані свідчать про більшу відданість азійців релігійній сфері: вони щотижня або частіше відвідують церкву (61% проти 45% загально американських) та вважають релігійне життя надзвичайно важливою ціллю (37% проти 24%).

1/3 дорослих азійців у США стверджують, що вже не належать до релігійної традиції, у якій були виховані. Навряд, згідно з висновками спеціалістів Pew Research Center, це можна виправдати міжрелігійними шлюбами: тільки 23% погодились на відносини з партнером, що сповідує іншу релігію. Найменш «стійкими» очікувано виявились «неафілійовані» азійці та буддисти з результатами у 38% та 29% відповідно. 94% індуїстів знайшли собі пару у власному релігійному середовищі. Майже аналогічна ситуація в протестантів та римо-католиків: 81% вірних не звертають увагу на партнерів з іншою релігійною орієнтацією. 

Соціальні та політичні погляди американців-азійців теж доволі строкаті та залежать від відданості релігійності. Чи повинно суспільство підтримувати гомосексуалізм? Тільки 35% опитуваних (порівняно з 33% звичайних американців) кажуть «ні». Найбільш охочими до спротиву у цьому питанні виявились євангельські протестанти (65%) та буддисти (32%). Як і у випадку з міжрелігійними шлюбами, найбільш толерантними себе задекларували «не афілійовані»: 69% з них висловились «за» схвалення одностатевих стосунків. Проте американці-азійці ліберальні у питанні абортів: тільки 37% (на відміну від 43% звичайних американців) кажуть, що абортам потрібно надати нелегального статусу. За консервативні цінності у США борються католики (56%), протестанти (52%)та буддисти (31%). 

Вихідці з Індії вважаються у Америці найбагатшими, адже 48% з них мають щорічний прибуток як мінімум у 100 тисяч доларів.

Дослідники пояснюють це особливостями імміграції: багато з теперішніх американців-азійців прибули до США за науковими візами. За ними слідують «не афілійовані» (32%), протестанти (26%) та буддисти (15%).

Теги: