У США інтронізували главу УПЦ (Константинопольського Патріархату), а в Європі обиратимуть главу РПЦ (Константинопольського Патріархату)26 січня в українському соборі Святого апостола Андрія Первозванного, митрополит Антоній (Щерба) зведений на кафедру, як четвертий Предстоятель Української Православної Церкви в США. А 24 січня Рада Архієпископії російських православних церков в Західній Європі прийняла рішення про обрання новго Предстоятеля. Обидві Церкви знаходяться в юрисдикції Константинопольського Патріархату, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Uaoc-ls.com і Рomisna.

В інтронізації митрополита Антонія взяли участь більше 500 віруючих і близько 70 священнослужителів митрополії та багата вірних з усіх штатів США, а також з різних православних і католицьких країн. Зокрема, в урочистій ході ієрархів взяли участь архієпископ Димитрій – екзарх Вселенського Патріарха, митрополит Юрій – першоієрарх УПЦ Канади, єпископ Даниїл – президент консисторії і правлячий архієрей Західної єпархії УПЦ в США; єпископ Андрій з УПЦ Канади; єпископ Панкратій з Грецької православної митрополії Мексики, єпископ Миколай з Антіохійської православної архієпископії; архієпископ Нафанаїл Румунської єпархії Православної Церкви в Америці, єпископ Мелхіседек, єпископ Михаїл, єпископ Iріней з Православної Церкви в Америці. Єпископи від Римсько-Католицької, Візантійської Католицької та Української Католицької Церков також були присутні на святі.

Митрополит Юрій (УПЦ Канади) виголосив проповідь українською та англійською мовами, розмірковуючи над священним покликанням єпископа в житті Церкви і підкреслюючи важливість духовного батьківства в життя парафіяльних спільнот, що є під духовним окормленням митрополита Антонія.

По завершенні літургії, на якій співав хор Андріївського собору під керівництвом Григорія Олійника, обраний митрополит Антоній був виведений до амвону собору та оголошені результати позачергового Собору УПЦ у США. Митрополит Юрій та єпископ Даниїл, згідно православної традиції Київської Церкви, облачили нового митрополита в блакитну мантію й білий клобук, символ чистоти. Також архієпископ передав митрополиту Антонію грамоту від Вселенського Патріарха Варфоломія I.

Новопризначений митрополит висловив свою подяку і обіцяв продовжить добру працю його попередників, а також збереження і продовження передачі української православної традиції та культурної спадщини. Після виступу митрополита Антонія присутні на церемонії представники різних українських православних, громадських організацій та посол України в США вітали нового Предстоятеля та вручили йому численні подарунки.

Напередодні, 24 січня, Рада Архієпископії російських православних церков в Західній Європі (Константинопольський Патріархат) на зборах, що відбулися під головуванням митрополита Емануїла, тимчасово виконуючого обов'язки голови Архиєпископії після відходу у відставку архієпископа Команського Гавриїла, розробила регламент виборів нового першоієрарха.

Було прийнято рішення про те, що «надзвичайна Генеральна асамблея Архієпископії, яка повинна обрати нового Архієпископа, буде скликана в п'ятницю 29 і суботу 30 березня 2013».

Крім того, було прийнято рішення перенести чергову Генеральну асамблею Архієпископії, спочатку заплановану на 8 та 9 травня 2013 р., на осінь цього року. Це зроблено для того, аби дати можливість новому архієпископу ознайомитися зі справами єпархії та підготувати і провести цю асамблею в більш сприятливих умовах.

Теги: