В США постане Історично-освітній центр УПЦНезабаром повністю буде завершене будівництво Українського історично-освітнього центру Нью-Джерзі, який діє при Консисторії Української Православної Церкви (Константинопольський Патріархат) в США й розташований у Сомерсеті, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рomisna.

2015 року планується закінчення спорудження музею, і тоді центр зможе діяти на повну потужність. Будівництво музею триває, і вже тепер він справляє враження великого комплексу, у якому будуть зали для виставок, конференцій і, власне, музейних експозицій. Голова Консисторії УПЦ у США єпископ Даниїл, розповідаючи про центр, наголосив, що завданням закордонного українства, його церков і громадських організацій став вихід до якнайширшої американської громадськості з інформацією про Україну, її історичний розвиток, життя народу. Саме цій меті служитиме історично-освітній центр Нью-Джерзі.

Досі, вважає єпископ Даниїл, багато вже було зроблено для поширення інформації про трагічний Голодомор-Ґеноцид 1932-1933 рр. в Україні, але в її історії є й величні сторінки національно-визвольної боротьби, є трагедія колективізації та винищення селянського господарювання, Великий терор 1937-1938 рр., криваві події Другої світової війни, вивезення населення на схід СРСР і масова еміґрація на Захід. Усе це буде відтворене в музейних експозиціях, відкритих для всіх. 

За дорученням архієпископа Антонія архітектор Христофор Бекстер виготовив проект центру. Усі парафії були ознайомлені з проектом і схвалили його. Трагічний випадок два роки тому обірвав життя автора проекту, але його задум уже втілено у будові, яку завершує будівельна компанія Emerald Contractivy під орудою Марка Доббса.

Група ентузіастів під керівництвом Наталі Гончаренко, директора центру, уже готує майбутні експозиції. Новобудова матиме два поверхи з великими палацовими сходами нагору. На внутрішньому майданчику буде створено меморіал Голодомору-Ґеноциду.

Крім музею та бібліотеки, яка вже діє, у цій будові буде розміщено архів українського життя в Америці. Керівники центру вже тепер заохочують громадські організації й усіх українців зголошуватися з пропозиціями про дарування бібліотек і архівних зібрань, аби зберегти їх для наступних поколінь.

Адреса Ukrainian Historical & Educational Center of NJ: 135 Davidson Ave., Somerst, NJ 08873. Тел.: 732-356-0090. Пожертви слід виписувати на UOC of USA Museum Fund і висилати на адресу: P. O. Box 495, South Bound Brook, NJ 08880-0495. Про матеріальні дари можна повідомити електронною поштою: info@UkrNEC.org.

Теги: