У Польщі вибачились за осквернення пам’ятника воїнам УПА і попросили духовенство реагувати на факти вандалізмуПольські громадські організації засудили знищення пам'ятника воїнам Української повстанської армії (УПА) у Підкарпатському воєводстві та вибачились за прикрий інцидент, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на УНН.

"Схиляючись над могилами у Верхраті та Монастирі, просимо про вибачення і закликаємо: немає нашої згоди на нищення могил, цвинтарів, пам’ятників! Знаємо, що вони є частиною важкого минулого. У Польщі є увіковічнення з часів окупації, повстань, шведського потопу, двох світових воєн. А польською традицією є повага до померлих! Нехай спочивають у мирі", - йдеться в оприлюдненій заяві Фонду міжнародної солідарності (Варшава).

Польські громадські організації також звернулися до своїх громадян із закликом відкинути мову ненависті, засудити знищення надгробків, агресивні написи на стінах і напади на людей.

Також вони звернулись до влади і представників духовенства: "Очікуємо на Вашу присутність у кожному місці, в якому буде знищено цвинтар, вибитим буде вікно у костелі, церкві, мечеті, синагозі". "Не дозволимо, щоб звичні у демократичному суспільстві суперечки переносити на цвинтарі і до святинь, щоб ображали та атакували наших ближніх", - зазначено у заяві.

Нагадаємо, що 10 жовтня на сході Польщі на цвинтарі села Верхрата Любачівського повіту Підкарпатського воєводства було вчинено черговий акт вандалізму проти пам’ятника українцям, в тому числі й воїнам УПА.

Теги: