Голова Російського Імператорського дому обмінялася нагородами з Предстоятелем УПЦ25 травня до Києва прибула Велика княгиня Марія Володимирівна – голова Російського Імператорського дому. В рамках свого першого візиту до української столиці представниця царської династії завітала до Києво-Печерської Лаври, де гостю зустрів вікарій Київської Митрополії єпископ Васильківський Пантелеімон. У святій обителі Велика княгиня спершу завітала до Успенського собору, в якому молилась за спочилими членами династії Романових на заупокійній літії, звершуваній спеціально для гостей, пише Православіє в Україні.

У Трапезному храмі Лаври делегація на чолі з Великою княгинею помолилися за молебнем із нагоди їхнього приїзду. Потому від імені Блаженнішого Митрополита Володимира владика Пантелеімон нагородив Велику княгиню Марію Володимирівну орденом святої великомучениці Варвари І ступеня. Церковні відзнаки отримали також і члени делегації. Дякуючи за теплий прийом, княгиня вручила Предстоятелю Української Православної Церкви та представникам духовенства нагороди Російського Імператорського дому.

Відвідала Марія Володимирівна і столичний Свято-Введенський монастир.

Велику княгиню зустрічала братія обителі на чолі з намісником  – архімандритом Даміаном. У Введенському храмі-ротонді відслужили молебень за здоров’я членів Імператорського Дому Романових. За заслуги перед Православною Церквою намісника обителі за наказом Великої княгині Марії Романової нагородили орденом святої Анни від Кавалерської думи імені цього ордену.

Розповідаючи про свої враження від візиту, представниця династії Романових зізналась, що складно навіть передати словами все те, що вона відчула на землі святих предків: «Киев ― колыбель нашей духовной жизни, истории. Я всегда мечтала снова сюда попасть». Но самое главное, что ощущаешь в таких святых местах  – это вера,  вера, которой здесь все дышит. Та вера, которая ведет нас по жизни, которая нам помогает, которую не может заменить никакая идеология. И мы должны передать её дальше – нашим детям. Пусть они потом чуточку отойдут, но всё равно, то, что заложено с воспитанием останется на всю жизнь. Сейчас на месте Российской Империи возникло много новых государств, но, тем не менее, Православии продолжает нас всех объединять. Я думаю, что это очень важно».

Також княгиня зізналась, що вона повсякчас відчуває ту благодатну духовну підтримку своїх предків і згадала про ті важкі періоди історії – революцію, дві світових війни -, які пережила її сім’я.

«И я думаю, что если они спаслись, - додала княгиня Марія, - это значит, что Господь от нашей семьи что-то ожидает. Потому мы храним свою веру, свои традиции, чтобы передавать их дальше. Как и многие семьи, вынужденные покинуть свою страну, мы делаем всё, что бы наши традиции, наша любовь к Родине никогда не угасла».

Не оминула своєю увагою царська персона і ліцей-інтернат №23 Шевченківського району ― перший в Україні кадетський клас, відкритий 2009-го року, який став початковим етапом відтворення Київського Володимирського кадетського корпусу.

Із рук княгині вихованці ліцею прийняли  освячений кадетський прапор. На прохання Марії Володимирівни Романової було зачитано її наказ, згідно з яким ліцею повертається історична назва – Володимирський Київський кадетський корпус. Наразі, за бажанням дітей та підтримки батьків, у навчальному закладі уже функціонують 7 кадетських класів.

Теги: