23 червня 2011 р. о 12:00 в Інституті релігійних наук св.Томи Аквінського в Києві відбудеться презентація нової книги священика Юрія Аввакумова «Витоки унійного богослов’я. Проблема церковної єдності в обрядових дискусіях між Римом і Константинополем в XI–XIII ст.» (авторизований переклад з німецької Олега Конкевича, за редакцією Уляни Головач. Львів: Видавництво Українського католицького університету 2011). В рамках заходу відбудеться відкрите обговорення за участю таких провідних українських експертів, як о. Борис Гудзяк, Володимир Литвинов, Олег Турій, Андрій Баумейстер, Юрій Чорноморець та ін.

Дискусії католиків та православних XI–XIII ст. про євхаристійних хліб, доливання води до євхаристійної чаші та формулу хрещення розпочалися із агресивного несприйняття «іншого», а завершилися прийняттям іншого в його іншості. Завершуючи дискусії св. Тома говорив навіть про необхідність для грецького священства притримуватися власних звичаїв. Під час цих дискусій фактично народжувалася візія Церкви як єдності реального різноманіття та формувалися принципи європейської культури толерантності.

Книга є незамінною енциклопедією знань із богословської дискусії, яка привела до розколу 1054 року. Монографія є єдиним систематичним аналізом обрядових дискусій від їх початку до переходу католицько-православних дискусій в нову фазу в XIV столітті. Автор осмислює як сам досвід дискусій, так і їх вплив на Флорентійський собор та першу справжню спробу об’єднання Церкви. Книга є джерелом багатого оригінального матеріалу для істориків богослов'я, істориків філософії, культурологів, істориків, дослідників середньовічної та ранньомодерної ментальності.

Авторові вдалося актуалізувати суперечки, в яких не стільки поглиблювалося розділення, скільки шукалися шляхи до єднання. Прийняття звичаїв грецької Церкви як законних було першим, але найбільш важливим кроком на шляху до екуменічного мислення сучасних християн. Джерелами унійної ідеї постають толерація та заохочення різноманіття, її закономірним продовженням – сучасний екуменізм.

Для України з її постійними «або-або» важливе відкриття кожного історичного досвіду «і-і». Сьогоднішні українські культурні поділи – в своїй ґенезі сягають часів середньовіччя. Українські дослідники вітчизняної думки XVI-XVII відкрили традицію толерантності, – не менш потужну, ніж традиція полемічного протистояння. О. Юрій Аввакумов робить наступний крок. Вже в часи середньовіччя ідея єдності у розмаїтті традицій завойовувала розум та серце християн. А отже, сучасне бачення єдності різноманіття (і України, і Церкви) легітимізується не лише недавніми інтелектуальними та духовними пошуками. Намагання утвердити єдність саме при збереженні відмінностей – це суттєва риса всієї традиції християнської культури, починаючи із доби середньовіччя.

Отже, запрошуємо богословів, істориків, філософів, релігієзнавців, християнську та студентку молодь прийняти участь у презентації унікального видання – книги о. Юрія Аввакумова, професора УКУ та Університету Нотр-Дам у США.

У відкритому обговоренні візьмуть участь:

  • - доктор філософії (візантійської та слов’янської історії) о. Борис Гудзяк (ректор Українського католицького університету)
  • - док. філос. н. Володимир Литвинов (Інститут філософії ім. Г.С.Сковороди НАН України, Києво-Могилянська Академія)
  • - канд. філос. н. Андрій Баумейстер (Національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут релігійних наук св.Томи Аквінського)
  • - канд. істор. наук Олег Турій (проректор з наукової роботи Українського католицького університету)
  • - канд. філос. н. Юрій Чорноморець (шеф-редактор Богословського Порталу)

Під час заходу всі присутні зможуть придбати книгу о. Юрія Аввакумова та інші публікації УКУ за ціною видавництва. Також буде представлено великий асортимент літератури інтернет-магазину інтелектуальної книги «Архе» та видавництва «Кайрос».

Презентація відбудеться за адресою:

Київ, ст.м.«Лук’янівська», вул. Якіра, 13

Інститут релігійних наук св.Томи Аквінського.

Вхід вільний

Організатори:

Інститут релігійних наук св. Томи Аквінського в Києві (https://it.dominic.ua)

Український католицький університет (www.ucu.edu.ua)

Богословський Портал (https://theology.in.ua/)

Інтернет-магазин інтелектуальної книги Архе (https://arhe.com.ua/)

Богословский клуб в ім’я св. Максима Сповідника (https://bogoslov-club.org.ua/

Генеральний інформаційний партнер:

Релігійно-інформаційна служба України https://risu.org.ua/

Офіційний інформаційний партнер:

«Релігія в Україні» https://www.religion.in.ua/

Теги: