Всеукраїнська Рада Церков закликає Президента не поспішати з новою редакцією Закону про свободу совістіКерівники конфесій України 19 липня провели засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Зустріч відбулась під головуванням Старшого пресвітера СВЦХЄ Василя Райчинця у приміщенні Українського Дому Біблії, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Серед запрошених були присутні керівні особи Міністерства культури, Держкомнацрелігій, НЕК з питань захисту суспільної моралі, представники Фонду Конрада Аденауера та Інституту релігійної свободи.
Учасники засідання обговорили ситуацію в сфері державно-конфесійних відносин в Україні, зокрема питання оновлення законодавства у сфері свободи віросповідання.

У своєму виступі Юрій Богуцький, перший заступник Міністра культури України, розповів про підсумки діяльності Робочої групи при Міністерстві з питань підготовки законопроектів у сфері свободи совісті.

За його словами, Робоча група прийшла до висновку, що зобов’язання України перед Радою Європи, в тому числі і документи ПАРЄ, не вимагають від України ухвалення саме нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Єпископ Євстратій, секретар Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату, нагадав озвучену раніше позицію Всеукраїнської Ради Церков стосовно недоречності поспішних змін до чинного Закону. При цьому, на думку Робочої групи, законодавство про реституцію церковної власності має бути комплексним і стосуватись не лише повернення колишніх культових будівель.

“Cпільна позиція конфесій у порушеному питанні залишилася незмінною – за відсутності консенсусу щодо запропонованих законодавчих змін на даному етапі розробка нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» повинна бути відкладена”, – наголошено в ухваленому на засіданні зверненні ВРЦіРО до Президента України В.Януковича.

Крім цього, Всеукраїнська Рада Церков ініціює зустрічі з керівниками Міністерства юстиції, Міністерства закордонних справ, Міністерства соціальної політики та Державної податкової служби України з метою обговорення актуальних питань державно-конфесійних відносин та вжиття заходів для їх вирішення.

За словами Якова Дов Блайха, Головного рабина Києва та України, останнім часом погіршилась ситуація з міжнародними контактами релігійних організацій у зв’язку з ухваленням Урядом нового порядку видачі віз для в'їзду в Україну. ВРЦіРО вирішила звернутись до Прем’єр-міністра України з проханням провести спеціальну міжвідомчу нараду для розв’язання проблемних питань у цій сфері.

Під час засідання Василь Костицький, голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК), розповів про результати роботи за період 2010-2011 років.

На думку глав конфесій, діяльність НЕК в останні роки сприяє позитивним зрушенням у сфері утвердження моральних цінностей в Україні та захисту дітей від розбещення через недобросовісну діяльність мас-медіа. У зверненні до Президента України вони висловили підтримку НЕК та закликали Главу держави відмовитись від ідеї ліквідації цього громадського експертного органу.
    
Представники конфесій також обговорили пропозиції щодо розвитку міжнародної діяльності Всеукраїнської Ради Церков і релігійних у другому півріччі 2011 року. Рада запланувала низку заходів та зустрічей міжнародного характеру.

У засіданні Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій взяли участь 12 конфесій:
  • Українська Православна Церква Київського Патріархату;
  • Українська Православна Церква (в єдності з Московським Патріархатом);
  • Українська Греко-Католицька Церква;
  • Всеукраїнський Союз Церков євангельських християн – баптистів;
  • Всеукраїнський Союз Церков християн віри євангельської – п’ятидесятників;
  • Римсько-Католицька Церква в Україні;
  • Союз вільних церков християн євангельської віри України;
  • Церква адвентистів сьомого дня;
  • Українська Християнська Євангельська Церква;
  • Українська Лютеранська Церква;
  • Об'єднання іудейських релігійних організацій України;
  • Духовне управління мусульман України,

а також міжцерковна організація – Українське Біблійне Товариство (УБТ).

Новим головуючим у Всеукраїнській Раді Церков за принципом ротації обрано президента УБТ Григорія Коменданта. По завершенні зустрічі глави конфесій продовжили спілкування у неформальній обстановці.

Теги: