Київський Патріархат очікує від нового Вселенського Собору прискорення визнання своєї автокефаліїУ зв'язку з підготовкою Всеправославного Собору, в якому братимуть участь усі Помісні Православні Церкви світу, прес-секретар Київського Патріархату, єпископ Євстратій (Зоря) прокоментував виданню «Оглядач» позицію другої за величиною конфесії України до цієї події.

За його словами, "якщо цей Собор буде вирішувати питання про автокефалію Української Церкви, не враховуючи позицію Київського Патріархату, не беручи до уваги наших думок і міркувань – він в цьому питанні не буде мати ніякого практичного значення для Церкви".

Єпископ Євстратій  пояснив, що "шляхи надання автокефалії, які між собою сьогодні обговорюють Константинополь і Москва, спрямовані як раз не на те, аби якійсь Церкві надати автокефалію, а на те, як її не давати — ніколи і нікому", бо "це призведе до втрати Константинопольським і Московським патріархатами своїх підконтрольних територій і пастви".

Єпископ наголосив, що всі Церкви до сьогоднішнього дня набували автокефалію за фактом проголошення, цією ж дорогою йде і Київський Патріархат.

Разом з тим моделі надання автокефалії, які між собою сьогодні обговорюють Константинополь і Москва, на думку єпископа, "реально не працюють. А працює та модель, якої дотримується Київський Патріархат."

Єпископ Євстратій заявив, що так чи інакше, з часом питання про автокефалію Української Церкви буде вирішено позитивно. Таку впевненість йому надає те, що "перебуваючи у надзвичайно несприятливих політичних умовах, Київський Патріархат постійно зростає і зміцнюється", при цьому він "спирається виключно на підтримку віруючого народу, а не на підтримку держави, чи закордонних центрів впливу. Доки віруючі українці бажатимуть, щоб Київський Патріархат існував, він існуватиме", запевнив владика УПЦ КП.

Теги: