У приміщенні Західного регіонального відділення Українського біблійного товариства у Львові, 13 вересня 2011 р. відбулася презентація четвертого повного українського перекладу Біблії, повідомляє Католицький оглядач.

Із цієї нагоди відбулася міжконфесійна зустріч за участю представників християнських Церков, що входять до Товариства, громадських діячів та журналістів. На зустрічі також було представлено здобутки 20-річної праці УБТ. Львівську архиєпархію УГКЦ представляв архиєпархіальний канцлер о. Сергій Ковальчук.

Роботу над повним перекладом Біблії Товариство розпочало невдовзі після свого заснування, у 1991 р. Було прийняте рішення здійснити переклад з давньогрецької мови, оскільки саме цей текст лежить в основі давніх церковнослов’янських перекладів. Основою трьох попередніх біблійних перекладів українською був древньоєврейський текст.

Четвертий повний переклад Святого Письма здійснив доктор теології, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, архимандрит Рафаїл Турконяк. Над ним також працювали відомі мовознавці Національної академії наук та провідних університетів України.

Богословську експертизу провели представники різних християнських конфесій, а також загальновизнані українські та закордонні фахівці з біблістики й теології.

До видання увійшло 53 книги Старого і 27 Нового Завіту, тому цей переклад справедливо може називатися повним. Загальноукраїнська презентація нового українського перекладу Біблії відбулася 21 червня 2011 р. у Києві.

Довідка:

Українське Біблійне Товариство – міжконфесійна християнська організація, метою якої є переклад, друкування і розповсюдження Біблії та біблійної літератури українською мовою й мовами нацменшин, що проживають на території нашої держави. До складу Товариства входять 16 провідних українських конфесій православного, католицького та протестантського віросповідання, а також Відділення релігієзнавства Інституту філософії НАН України. Товариство є членом всесвітньої організації Об’єднаних Біблійних Товариств, а також входить до складу Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

За роки діяльності Товариство випустило і розповсюдило понад 8 мільйонів примірників Біблії та іншої біблійної літератури, з яких 3 млн. – безкоштовно у рамках благодійних проектів.

Теги: