Вийшла найбільш повна та ґрунтовна праця з історії Свідків Єгови в УкраїніКостянтин Бережко. Історія Свідків Єгови в Україні: у 5-ти т., Т. 1: Епоха Дослідників Біблії (кінець ХІХ століття – 1939 рік).  Феодосія, 2011

 
Книга є першою у п’ятитомній серії наукових видань присвячених історії Свідків Єгови. В нашій країні дане наукове видання, без перебільшення,  є найбільш повним та ґрунтовним з історії цієї релігійної організації в Україні, повідомляє Historyjw.narod.ru


Видання «Історія Свідків Єгови в Україні» у 5-ти томах є результатом восьмирічного дослідження, під час якого було взято ін­терв’ю у більш ніж 450 осіб у різних частинах України, переглянуто декілька тисяч документів обласних і всеукраїнських архівів, Держав­ного архіву Російської Федерації, документів „Відділу у справах національнос­тей, міграції та релігії”; опрацьовано періодичну обласну та район­ну пресу; до­сліджені статистичні дані державних структур; переглянуто масу публікацій релігієзнавчого, літературного та історичного харак­теру та багато іншого, що сьогодні є частиною цього видання.  


На відміну від більшості книг, опублікованих раніше і присвячених організації Свідків Єгови, дане дослідження має суто історичний характер. Перед початком кожного розділу подається коротка історична довідка про політичні та релігійні процеси кожної епохи, щоб краще зрозуміти хід розвитку громади в Україні. Дана інформація також допомагає розглянути діяльність Свідків Єгови не як окреме явище, а  як на закономірний процес української історії. Крім того, матеріал видання викладений так, щоб читач міг на основі прочитаного зробити свої власні об’єктивні та неупереджені висновки. Іншими словами, у виданні подається лише об’єктивна інформація – вибір та висновки – за читачем.


Вийшла найбільш повна та ґрунтовна праця з історії Свідків Єгови в УкраїніДостовірність інформації в цій публікації гарантувалася тим, що факти декілька разів перевірялися і порівнювалися з ін­формацією в інших регіонах країни. Для уникнення не­точностей були організовані консультації з людьми, які вважають­ся спеціалістами своєї справи: істориками, релігієзнавцями, дер­жавними службовцями, колишніми працівниками КДБ тощо. Крім цього, були проведені бесіди із священиками та пасторами інших релігій. По мож­ливості, показники підтверджувались даними із загальної літерату­ри та архівними документами. Інформація, яка є сумнівною, не публікувалась, або при цьому робилися певні застереження. При наведенні інформації зі спогадів очевидців, враховувався суб’єктивізм такого виду джерела.


Видання «Історія Свідків Єгови в Україні» складається з декількох томів, які в хронологічній та тематичній послідовності розповідають про різні етапи діяльності Свідків Єгови в державі. Так, у першому томі описується початок діяльності громади в країні з кінця ХІХ століття (початок розповсюдження вчення конфесії на українських землях) до 1939 року (захоплення СРСР західної України та перехід більшої частини віруючих в межі нової держави). Також в першому томі подається вступ до усього багатотомного видання, коротка всесвітня історія громади, загальна історіографія і джерельна база дослідження. У другому томі буде розкрита діяльність Свідків Єгови під різними тоталітарними режимами з 1939 року по 1953 рік (захоплення радянською владою майже усіх українських земель, смерть Сталіна та початок «Відлиги»). У другому томі також буде розглянуто ставлення членів національного руху ОУН-УПА до адептів громади на території Західної України і детально описано операцію «Север» (1951 р.). В тематичній послідовності у публікації обговорюються такі питання як функціонування Свідків Єгови при тоталітарному радянському, румунському та нацистському режимі. Третій і четвертий том видання присвячено особливостям післявоєнного функціонування організації в УРСР з 1953 року до 1991 року. У двох томах в контексті релігійної ситуації в СРСР під владою різних секретарів партії обговорюється життя та релігійна діяльність громади, ідеологічний та фізичний тиск на віруючих, штучне створення опозиції, умови перебування віруючих у радянських в’язницях та таборах тощо. П’ятий том розкриє різносторонню сучасну діяльність Свідків Єгови у незалежній Україні. У томі міститься широкий обсяг інформації, починаючи від відгуків українських ЗМІ щодо діяльності віруючих до сучасних релігійних переслідувань в країні. При цьому автор використав найновіші та достовірні дані.


Особливості інформації першого тому:


Інформація книги доводить той факт, що громада Свідків Єгови (або Дослідників Біблії1) з'являється на терені Західної України ще у 1920-ті роки і це не була поява лише декількох послідовників. На початку ХХ століття з'являються цілі громади Дослідників Біблії у Галичині, Волині, Закарпатті та Буковині. Місіонерська робота адептів громади у ці роки насправді набуває масового характеру. Так, діяльність Дослідників Біблії на початку ХХ століття проходила на території чотирьох держав при абсолютно різних умовах. В таких країнах як Польща та Чехословаччина існувала відносна релігійна свобода, яка сприяла інтенсивній місіонерській діяльності в Західній Україні. Влада в цих країнах доволі толерантно ставилась до діяльності громади, що і було закріплено у відповідних державних актах. На противагу цьому, в Східній Україні та на Буковині право на свободу совісті постійно піддавалось утискам с боку держави.

Як комуністична влада на засадах атеїзму, так і румунський уряд під впливом православ’я, активно перешкоджали місіонерській діяльності Свідків Єгови. І як не парадоксально, навіть в цих країнах кількість членів Товариства продовжувала постійно зростати. При цьому, слід відзначити значну роль еміграції у справі становлення вчення в Україні. Завдяки їх матеріальній допомозі незаможним українським співвіруючим, релігійна література широко розповсюдилась на терені України. У книзі детально описується діяльність українських Дослідників в цих чотирьох країнах та в еміграції.


Крім того, у виданні аналізується релігійна політика різних урядів, діючих на українських землях. Зокрема, у книзі розповідається як царизм, навіть  на законодавчому рівні, протистояв місіонерській діяльності «сектантів». Також описується двояке ставлення до нових релігійних течій з боку радянського уряду, який на початку свого правління толерантно віднісся до існування різних конфесій, проте в подальшому його діяльність зводиться до відкритої антирелігійної направленості. Пояснюється це тим, що традиційна релігія Росії була головною опорою царизму, адже зверхність православ’я в імперії затверджувалась навіть законодавчо. Свідки Єгови, при цьому, стали невинною жертвою розкуркулення, боротьби з контрреволюцією та атеїзацію.


Загалом, у книзі зібраний увесь відомий матеріал про історію цієї громади до 1939 року і на сьогоднішній день, книга «Історія Свідків Єгови в Україні, том 1» є найбільш повним та ґрунтовним науковим виданням зі згаданого періоду. Використані дуже рідкісні архівні документи та листи віруючих за 1920-ті роки.

Теги: