Митрополит Донецький Іларіон: Комісія по підготовці змін до Статуту УПЦ потребує кропіткої роботиГолова Комісії по підготовці змін та доповнень до Статуту про управління Української Православної Церкви (Московський Патріархат) митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон (Шукало) розказав про завдання, які стоять перед Комісією, та результати першого засідання, що відбулось 20 березняу Києво-Печерській лаврі, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на "Православіє в Україні".

Митрополит Іларіон зазначив, що робота над Статутом "потребує кропіткої канонічної і юридичної роботи", оскільки "останній Архієрейський Собор показав, що у архієреїв, духовенства та вірних нашої Церкви виникають питання щодо діючого Статуту про управління УПЦ, за яким ми живемо з 2007 року. Це пов’язано взагалі зі змінами і в державі, і в Церкві. Тому є деякі неузгодження та неточні визначення тих чи інших питань".

Головне завдання Комісії, за словами владики Іларіона, полягає в тому, щоб "привести наш Статут до відповідного чинного законодавства та узгодити зі Статутом Руської Православної Церкви, з останніми рішеннями Архієрейських і Помісних Соборів". При цьому Комісія "повинна працювати постійно, але її активність має залежати від надходження тих чи інших питань".

Владика повідомив, що перше засідання мало організаційний характер. "Ми окреслили коло питань і вибрали Секретаріат Комісії, який оброблятиме пропозиції і вестиме протоколи". До його складу увійшли: секретар Комісії єпископ Білгород-Дністровський Олексій (Гроха), вікарій Одеської єпархії; ректор Почаївської духовної семінарії архімандрит Нафанаїл (Крикота) та голова Юридичного відділу УПЦ Валентин Волинець.  

Митрополит Іларіон повідомив, що всі члени Комісії мали можливість висловитися стосовно діючого Статуту та внести пропозиції щодо його покращення. Проте не розкрив, які саме пропозиції були висловлені.

Датою наступного засідання визначено 26 квітня, після Пасхи. Тоді, за прогнозом владики, "вже матимемо перші результати" і, "як буде згода Комісії, подамо пропозиції на Синод — і чекатимемо рішення Священного Синоду УПЦ".

Теги: