Департамент культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури України повідомляє, що відтепер Державний реєстр нерухомих пам’яток України у відкритому доступі розміщено на офіційному веб-сайті Мінкультури, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Відлуння віків.

Пам’ятки місцевого значення представлено у розділі “Корисна інформація” на сторінці “Державний реєстр нерухомих пам’яток України (пам’ятки місцевого значення станом на 26 березня 2012 року)” у вигляді таблиць зі списками об’єктів та їх адресами. Для зручності користувачів Реєстр поділено на 27 файлів за територіально-адміністративним принципом (24 області України, АР Крим, міста Київ та Севастополь).

Прямі посилання на відповідні сторінки веб-сайту: https://mincult.kmu.gov.ua/mincult/uk/doccatalog/list?currDir=162162 та https://mincult.kmu.gov.ua/mincult/uk/doccatalog/list?currDir=162162&documentList_stind=21

Пам’ятки ж національного значення можна переглянути у розділі “Нормативно-правові акти”, сторінка “Законодавство в сфері культури” (серед відповідних Постанов Кабінету Міністрів України).

Варто зауважити, що наразі Реєстр містить інформацію станом на 26 березня 2012 року. Надалі – у разі внесення доповнень (після розгляду експертною комісією та схвалення науково-методичною радою Мінкультури) – інформація буде оперативно оновлюватися.

Директор Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури України Андрій Вінграновський висловив впевненість, що цей крок не лише стане показником прозорості і відкритості роботи центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини, але й суттєво прискорить та спростить громадянам доступ до публічної інформації.

Як зазначають експерти краєзнавчого видання "Відлуння віків", насправді вивішені списки окреслюють лише коло пам’яток місцевого значення, пам’ятки ж національного значення офіційний сайт Мінкульту рекомендує звіряти за Постановами Кабінету міністрів. Також експертів бентежить форма цього “Держреєстру” – набір звичайних Word-івських файлів без жодних реквізитів, без активних посилань і т.ін. Це досить дивний вибір, зважаючи на успішний Інтернет-прототип – базу українського законодавства, розміщену на сайті Верховної ради України.

Нагадаємо, що кожна позиція, внесена в Держреєстр, за визначенням супроводжується пакетом супровідних документів, які досить детально описують об’єкт і його особливості. Незрозуміло, чому одразу не можна було створити сучасну електронну базу даних, куди на основі вже вивішених списків внести всі ці документи, пов’язавши їх між собою відповідними посиланнями. Це спростило б діяльність всім пам’яткоохоронцям – офіційним і добровільним. Поки ж у цьому списку лише голослівні посилання на накази Мінкульту, яких ніхто не бачив.

Теги: