На початку травня у прес-центрі «Закарпаття» в Ужгороді відбулася прес-конференція архімандрита Віктора (Бедь), ректора Ужгородської української богословської академії ім. свв. Кирила і Мефодія (вищого духовного навчального закладу Української Православної Церкви) та Карпатського університету ім. А. Волошина (вищого навчального закладу системи МОНМС України) (далі УУБА – КаУ), повідомляє сайт Срібна земля.

Як відомо, УУБА – КаУ входить до єдиного духовно-навчально-наукового комплексу УПЦ і на сьогодні на базі комплексу здобувають повну вищу освіту близько тисячі студентів.

Проте, як повідомив ректор УУБА – КаУ архімандрит Віктор (Бедь), протягом останнього року з боку міської влади та декотрих представників депутатського корпусу Ужгородської міської ради чиниться тиск на цей навчальний заклад. Причиною тому є його нинішнє місцезнаходження: пл. Театральна 5,7, колишній готельно-ресторанний комплекс «Корона».

Під час прес-конференції архімандрит Віктор (Бедь) розповів журналістам, що наприкінці 2010 року до міського голови м. Ужгорода звернувся блаженнійший Володимир, митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української Православної Церкви, з проханням позитивно вирішити питання щодо приватизації будівлі, де нині знаходиться вищий навчальний заклад УПЦ. Йшлося про поступовий викуп приміщень «Корони», згідно з вимогами діючого законодавства України.

Нині це приміщення перебуває у оренді ПП «Коруна», яке володіє патентом на виключне право оренди до 2047 року та першочергове право приватизації згаданих будівель у центрі Ужгорода. УУБА – КаУ є суборендарем, однак має з ПП «Коруна» угоду щодо передачі викупленого майна вишу. Саме після звернення митрополита до міського голови В. Погорєлова та позитивного узгодження цього питання з мером, ПП «Коруна» подала у встановленому законом порядку документи на проведення приватизації, шляхом викупу, приміщень за адресою пл. Театральна, 5,7, на розгляд Ужгородської міської ради. Відповідно до них було підготовлено проект рішення та внесено відповідний пункт у Програму приватизації в Ужгороді на 2012 рік. Однак наприкінці грудня 2011 року, за день до проведення чергової сесії міської ради, зʼявився інший варіант Програми приватизації на 2012 рік, у якому було вказано, що приміщення «Корони» мають бути продані шляхом проведення конкурсу. У такому вигляді більшість депутатів на чолі з Віктором Погорєловим і прийняли вищезгадану програму, чим порушили права ПП «Коруна» на приватизацію орендованих приміщень шляхом викупу та проігнорувавши прохання голови УПЦ.

Архімандрит Віктор (Бедь) наголосив, що за рішення не проголосувало всього три депутати, тим часом, як явно незаконне рішення, було прийнято представниками всіх політичних сил у міській раді (Партія регіонів, Єдиний Центр, БЮТ, Фронт Змін та інші).

Рішення було оскаржено ПП «Коруна» у Господарському суді Закарпатської області. Суд вирішив, що міська рада діяла законно. Нині ця справа знаходиться на розгляді у Львівському апеляційному суді.

Варто додати, що 2007 року у подібній ситуації Господарський суд Закарпатської області виніс рішення на користь ПП «Коруна» і заборонив міськраді проводити приватизацію шляхом аукціону цих приміщень. Однак, мабуть, за пʼять років щось суттєво змінилося в судочинстві, якщо тим же самим судом, з одного і того предмету судового розгляду приймається цілковито протилежне рішення.

На думку архімандрита Віктора (Бедь), у цій ситуації має місце бажання певних осіб, що нині є депутатами та посадовцями міської ради, обійшовши закон, привласнити собі приміщення у центрі Ужгорода, пл. Театральна, 5,7. Саме через це нині УУБА – КаУ та особисто ректор відчувають на собі шалений тиск з боку міської влади та ряду правоохоронних структур. Їх завдання – прискорити виселення академії та університету і провести приватизацію шляхом конкурсу. Головними фігурантами у цих оборудках є міський голова Віктор Погорєлов та депутат міської ради (фракція Єдиний центр) секретар комісії міськради з питань майнової політики, власності та приватизації Іван Волошин.

З огляду на цю ситуацію, керівництвом УУБА – КаУ було прийнято рішення про перенесення навчального закладу у інші приміщення. Для цього було придбано будівлю у м. Ужгороді, вул. Гойди, 4 та земельну ділянку за нею у приватну власність. Однак і цей крок керівництва УУБА – КаУ не сподобався міській владі. Зокрема, на ділянці за будівлею здійснювалося прибирання території, яке викликало підвищений інтерес секретаря міськради Віктора Щадея (БЮТ). Як вважає архімандрит Віктор (Бедь), конфлікт, що мав місце, став результатом якихось спланованих дій саме посадових осіб Ужгородської міської ради проти вишу, а не актом реального відстоювання інтересів громади міста, про що нині чимало говорять окремі депутати міськради та її посадовці.

Міський голова скликав позачергове засідання виконкому міської ради, на якому було прийнято рішення про заборону будівельних робіт на ділянці між вул. Ракоці та Гойди. Зокрема, у рішенні йдеться про заборону управлінню архітектури та містобудування погоджувати будівельний паспорт на будівництво об'єктів на вул. Ракоці–Гойди (всередині квартальної забудови) до затвердження детального плану забудови території міста, що свідчить про явну заангажованість керівництва Ужгородської міськради, що своїм рішенням вийшли за межі власної компетенції.

Також виконком звертається в інспекцію ДАБК в Закарпатській області про недопущення реєстрації декларації та/або повідомлення про початок будівельних робіт по вул. Ракоці–Гойди (всередині квартальної забудови) до затвердження детального плану забудови території міста Ужгород. Крім того міська влада просить і прокуратуру вжити заходів прокурорського реагування щодо ситуації, що склалася.

Ректор УУБА – КаУ запевнив присутніх журналістів, що жодних будівельних робіт на ділянці на вул. Гойди, б/н не ведеться. Зрештою, нині УУБА – КаУ має іншу проблему. Виконавчі структури Ужгородської міської ради нині гальмують процес погодження правоустановчої документації за адресою вул. Гойди, 4 чим можуть суттєво вплинути на плани щодо переїзду УУБА – КаУ з пл. Театральної на вул. Гойди, 4. Ця ситуація, на думку співробітників УУБА - КаУ, усе більше нагадає сплановану акцію, яка іде у розріз із деклараціями міської влади щодо турботи про ужгородців. Ректор УУБА-КаУ наголошує, що співробітники цих закладів - також ужгороці, загалом їх в академії та університеті працює 260 осіб. Крім того, ПП «Коруна» та УУБА – КаУ лише 2011 року перерахував до бюджету понад 2 млн. грн., що, мабуть, є досить вагомим показником для м. Ужгород. Однак на це не зважає міська влада та її голова Віктор Погорєлов.

Теги: