Православні і греко-католики святкують соборні рішення Вселенської ЦерквиУ неділю між 13 (26) та 19 липня (1 серпня) у Візантійській традиції святкується пам'ять святих отців шести Вселенських соборів, а саме: Нікейського І (325 р.), Константинопольського І (381 р.), Ефеського (431 р.), Халкидонського (451 р.), Константинопольського ІІ (553 р.) та Константинопольського ІІІ (680-681 рр.), повідомляє "Релігія в Україні".

Цього року це рухоме свято припадає на 29 (17) липня, тобто у наступний день після святкування дня святого Володимира.

Ця неділя в ідеальному варіанті мала б відзначатися як православними, так і греко-католиками разом -- з огляду на спільність традиції та спільний корінь своїх церков – соборні рішення усієї Вселенської Церкви.

Літургійне святкування святим отцям шести Соборів пояснюють тим,що VII Вселенський Собор був визнаний таким на помісному Константинопольському Соборі у 879-880 рр., в той час як кожен із шести був затверджений як вселенський на наступному за ним.

Через те, що це свято випадає у літній період – період відпусток, а також через збіг із іншими святами, часто затьмарюється важливість саме цього дня – пам'яті отців шести Вселенських соборів.

Святкування це нагадує віруючим про важливість сформульованих на соборах догматів і про прийняті там основи церковної дисципліни, що лягло в основу канонічного права. Віровчення та юридичні питання – це два важелі, якими користуються сьогодні як всі православні Церкви Сходу, так і до певної міри східні католицькі Церкви.

Хоча протягом віків Церква була змушена внести у свою дисципліну певні зміни, це стосувалося радше букви законів, аніж їх духу, адже левова частина скарбниці Священного Передання Церкви міститься саме у вченні її Вселенських та Помісних Соборів.

Текст тропаря свята: "Препрославлений Ти, Христе Боже наш, що світила на землі – отців наших оснував Ти, і ними до істинної віри наставив нас, вельми милосердний, слава Тобі!"

Теги: