Залишки монастиря в Пересопниці шукають професійні археологи і школяріНа батьківщині української Першокниги — в селі Пересопниця, що на Рівненщині, тривають розкопки. Їхніми учасниками, окрім професійних археологів, стали вихованці міського Палацу дітей та молоді, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на День.

Земля літописної Пересопниці зберігає немало таємниць, серед них місцезнаходження Пречистенського монастиря, де дописували українську Першокнигу. Власне, його й хотіли б виявити учасники розкопок. Тим часом, працюючи на малодослідженому місці, вони натрапили на господарську споруду округлої форми часів княжої доби. Фахівці переконують — неподалік є цілий комплекс давньоруських жител.

На місці розкопок також виявили фрагменти кераміки, кістяні та металеві речі. Знайшли й жіночі прикраси. Серед них уламок браслету зі скла. «Такі прикраси могли собі дозволити лише заможні міські жителі. Власне, такі знахідки свідчать про статус розвиненого княжого міста, про рівень життя там, — розповідає археолог Василь Чекурков. — Водночас хочу зазначити, що культурний шар там у доброму стані».

Проте місцеві жителі нерідко знаходять старожитності й без розкопок. Серед недавніх знахідок — бронзова фібула у формі ромбу. У княжі часи її використовували як брошку-застібку, яку зазвичай носили на плащах. Унікальність прикраси полягає в тому, що вона збережена повністю. Адже зазвичай археологи виявляють лише фрагменти фібул. У Пересопниці її знайшли на теренах княжого дитинця, тож найімовірніше прикраса належала боярині. «Нині в музеї відкрилась експозиція жіночих прикрас давньоруського періоду. Сформована вона на основі місцевих знахідок — перснів, браслетів, підвісок, — розповідає директор культурно-археологічного центру «Пересопниця» Микола Федоришин. — Адже культурний шар тут багатий. Чимало знахідок виявляємо на поверхні».

Теги: