Майже 400 підписів зібрали ініціатори загальних зборів парафіян у Свято-Покровському соборі

Соборноправність по-рівненськи
В неділю з 8.20 до 12.20 на трьох входах до рівненського Свято-Покровського собору група ініціаторів збирала підписи за проведення загальних зборів парафіян. Такі збори, як стверджують ініціатори, не проводились вже шість років, хоча мають проводитись щорічно. Цей стан речей, за словами ініціаторів, уможливлює різні зловживання, адже релігійна громада не контролює, як і на що витрачаються кошти та хто саме їх витрачає.

– Наша акція пройшла спокійно і без ексцесів, за чотири години зібрали 383 підписи за проведення парафіяльних зборів, за нашими спостереженнями, це 70-80 відсотків усіх, хто сьогодні прийшов в храм, – розповідає один з організаторів, парафіянин Свято-Покровського собору, депутат міської ради Сергій Одарченко. – Коли ми раніше роздавали листівки з інформацією про те, що діється в Рівненській єпархії, то їх у нас з рук виривали семінаристи. Щоб унеможливити порушення наших прав, тепер ми запросили міліцію, яка слідкувала за порядком.
– Ми вдалися до підтримки громади, оскільки ні митрополит, ні священики собору не хочуть проводити загальні збори парафіян, – говорить ще один з ініціаторів, парафіянин собору Богдан Лимар. – Саме на цих зборах обирається староста храму, члени парафіяльної ради, ревізійна комісія, які й мають керувати діяльністю собору від імені всієї громади. А в нашому випадку зібралися 20 чоловік священиків і наближених до них людей і тишком-нишком від громади призначили і старосту, і парафіяльну раду.
На дії ініціаторів відреагував на проповіді в храмі настоятель Свято-Покровського собору отець Роман Довбета. Він звинуватив у тому, що так довго не проводились парафіяльні збори, колишнього настоятеля храму отця Юрія Велігурського. Розповів, що такі збори вже проведені і старостою обрали його, а новообрана ревізійна комісія вже знайшла порушення, які відбувались під час управління собором отцем Юрієм. Ще настоятель розповів, що на парафіяльні збори не запрошуються всі парафіяни храму, «лише духовенство і парафіяни, які часто відвідують церкву та покірні священноначалію (митрополиту, настоятелю тощо – авт.)».
– Диявол не спить і вони от таке крутять! – коментував на проповіді збір підписів отець Роман. – Це все люди, які відлучені від Церкви, вони відітє лі строять із себе мучеників.
– В час мого настоятельства в соборі, всі основні питання, в тому числі й проведення парафіяльних зборів, вирішував тодішній староста (нині покійний Василь Червоній – авт.), – прокоментував звинувачення отець Юрій Велігурський. – Церква має бути соборноправною – управлятися громадою – так зазначено і в канонах, якими керується Православна Церква. На жаль, це правило потурається як в Московському, так і в Київському патріархатах.
Зібрані підписи ініціатори планують надіслати патріарху Філарету, щоб той втрутився у цю ситуацію і допоміг вирішити проблему

ІА "Рівненське агентство журналістських розслідувань".

Теги: підписи, збори, Свято-Покровський собор