Київський Патріархат проти використання у постановці різдвяних вертепів образу «жида»29 серпня у своїй резиденції Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет прийняв пана Джеймса Костянтина Темертея – відомого канадського бізнесмена, мецената і громадського діяча українського походження, співзасновника та керівника ініціативи «Українсько-єврейська зустріч», повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

У зустрічі брали участь директор Українсько-канадської торгової палати пан Роман Савицький, секретар Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій та референт-перекладач Мирослава Лузіна.

Під час зустрічі її учасники обговорили підсумки організованого навесні цього року  паном Темертеєм та «Українсько-єврейською зустріччю» візиту делегації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до Канади і США, відзначивши її важливість та плідність.

Також розмова йшла про подальший розвиток контактів між українством на Батьківщині та в діаспорі, міжконфесійну та міжцерковну співпрацю, в тому числі між православними й греко-католиками. Патріарх підтримав думку пана Темертея, що у контексті українсько-єврейського діалогу використання у постановці різдвяних вертепів гротескно-образливого образу «жида» є недоречним.

На завершення учасники зустрічі накреслили подальші плани співпраці та обмінялися пам’ятними подарунками.

Теги: