З нагоди 20-ї річниці заснування Інституту історії Церкви Українського католицького університету 19-20 жовтня 2012 року відбудеться Міжнародна наукова конференція «Греко-католицькі Церкви в умовах тоталітарних режимів у Центрально-Східній Європі у другій половині XX ст.: стан і перспективи досліджень», повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Захід пройде у конференц-залі філософсько-богословського факультету УКУ. Під час конференції буде представлено джерельну базу історіографії з досліджень життя та діяльності греко-католицьких Церков, а також висвітлено релігійні практики в підпільних умовах існування, форми пристосування та опору церковних структур, проблематику збереження церковної ідентичності в умовах тоталітарних режимів (внутрішньоцерковна комунікація).

Конференція розпочнеться літургією, яку очолить Ігор (Возьняк), архиєпископ і митрополит Львівський, у співслужінні з Василем (Семенюком), архиєпископом і митрополитом Тернопільським, Володимиром (Війтишиним), архиєпископом і аитрополитом Івано-Франківським, Йосифом (Міляном), єпископом-помічником Київської архиєпархії, Борисом (Ґудзяком), апостольським екзархом для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу, ректором УКУ).

У рамках конференції відбудуться три тематичні наукові сесії: «Переслідування і підпільна діяльність греко-католиків Галицької митрополії», «Переслідування і підпільна діяльність греко-католиків Мукачівської та Пряшівської єпархій», «Мученики й ісповідники віри».

Присутні матимуть змогу почути живі свідчення учасників підпільної Церкви, переглянути документальні фільми про підпілля УГКЦ та ознайомитися із новими виданнями і тематичними виставками Інституту історії Церкви.

Теги: