АНОНС: урочисте відкриття виставки “Українське Різдво в Лаврі” (Київ, 18 грудня)18 грудня, напередодні свята Миколая Чудотворця, на Соборній площі Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відбудеться урочисте відкриття виставки “Українське Різдво в Лаврі”, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на організаторів - Міністерство культури України, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник та УПЦ.

О 15.00 урочисто відкриється виставка авторських різдвяних лялькових композицій та театральних костюмів до тематичних вистав “Українське Різдво в Лаврі” (корп. № 25). Експонуватимуться твори, власноруч виготовлені заслуженими діячами мистецтв України, представниками родини Лунь: Даниїлою Петрівною та Романом Остаповичем, засновниками громадської організації “Сила Духу”. Захід відбудеться за підтримки Українського фонду культури.

У представлених унікальних композиціях задіяні понад 100 авторських ляльок у національному святковому вбранні з різдвяною атрибутикою різних регіонів України. Митці уважно вивчили і врахували відмінності в одязі дітей і дорослих, символах – віночках, стрічках, різноманітних прикрасах, зачісках. Відповідні побутові речі, атрибути допоможуть зрозуміти українські традиційні обряди, характерні для різних регіонів країни, і водночас відчути і побачити те, що єднає українську спільноту в традиціях святкування Різдва Христового. Під час роботи виставки демонструватиметься відеозапис театралізованого дійства “Мир і радість у Ваш дім”, де поєднані елементи Вертепу з традиційними різдвяними персонажами, показане колядування членів творчої родини Лунь, її зустрічі зі святим Миколаєм, янголами. Дійство з захопленням сприймалося глядачами як в Україні, так і за її межами.

Виставка працюватиме по 28.02.2013 року.

Теги: