У Стрийській єпархії УГКЦ було вперше презентовано священичий вертеп, учасниками якого є 10 священиків та дочка священика, яка грала роль Марії. Слова до вертепу були написані сестрами Згромадження Воплоченого Слова, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт місцевої парафії УГКЦ.

Перший виступ вертепу відбувся для владики Тараса (Сеньківа), Апостольського адміністратора Стрийської єпархії. Він благословив на виступ і перед духовенством Стрийської єпархії 11 січня 2013 року.


Ідея створення такого такого вертепу виникла ще минулого року. На свято первомученика та архидиякона Степана відбулася перша репетиція. Викроїти час для репетицій у Різдвяному часі та за 2 дні вивчити слова було нелегко. Але перший в Україні священичий вертеп почав існувати.

Священичим він є не лише тому, що складається із священиків, а й тому, що написаний для священиків. В концепцію вертепу покладено представлення пастушків, як священиків, ангелів, як дияконів, а царів, як єпископів. Елементи літургійного одягу, які притаманні різним видам священичого служіння, стали елементами персонажів вертепу, які всім знайомі з дитинства. Серед негативних персонажів був лише один – «Дух світу». Він є основним джерелом небезпеки для сучасних священиків. Використовуючи спокусу грошей та влади, дух світу спокусив не одного священика. Це гарно передав священик, який грав роль нашого найбільшого спокусника. Ідеєю вертепу було також нагадати служителям престолу суть їх служіння, а саме дарування Христа та служіння Йому. Тому слова-звернення Марії та обручника Йосифа до священиків, та зворушливе передавання дитятка-Ісуса пастушкам були кульмінаційним і найбільш зворушливим моментом, зазначають свідки вистави.


Учасники вертепу виконали також кілька колядок, які в унісон із репліками основних персонажів, допомагали донести до слухачів ідею вертепу.

Вже сьогодні цей вертеп можна назвати унікальним. У ньому брали участь священики із чотирьох деканатів Стрийської єпархії. Дехто з них очолюють єпархіальні комісії, хтось працює у Церковному трибуналі, є працівниками єпархіального управління. А роль «Старшого Пастуха» зіграв один отець-декан. Були також парафіяльні священики та співробітники.

Сценарій вертепу також визнано унікальним, і в такому трактуванні ніколи і ніким не був показаний. Ніякий вертеп до цього не мав так вузько виокремленої аудиторії, а саме священиків та тих, хто готується ними стати. Тому учасники вертепу мають велике бажання виступити перед священиками інших єпархій, а також семінаристами.

Теги: