Православні чотирьох сіл Монастирищини (Черкаська обл.) звернулися з проханням дозволити церковну службу українською мовою. Жителі Халаїдового, Терлиці, Тарнави і Дібрівки просять своїх сільських голів і місцевого єпископа УПЦ (МП) допомогти з організацією служби зрозумілою мовою, аби глибше розуміти зміст богослужбових текстів, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на черкаський Прес-центр.

Настоятель храмів у селах Халаїдове та Терлиці Монастирищенського району отець Микола Богуславський розповідає:

– Віряни нашого та сусідніх сіл хочуть глибше розуміти зміст богослужбових текстів. Не секрет, що церковнослов’янська мова важко сприймається на слух. Люди хотіли б чути Слово Боже на своїй рідній мові, на мові Шевченка, Нечуя–Левицького, Лесі Українки, Івана Франка, Максима Рильського... Тому, власне, жителі чотирьох сіл нашого району: Халаїдово, Терлиці, Тарнави та Дібрівки попросили сільських голів звернутися з проханням до владики Пантелеймона дозволити проводити в храмах хоча б частково службу українською мовою. На церковних зборах в селі Халаїдове було подано 136 підписів за богослужіння на церковнослов’янській та українській мові. Звичайно, це не мало. Адже, зазвичай, в неділю такої кількості людей в храм не приходить. А в день зборів зійшлися і ті, що ходять кожної неділі, і ті, що ходять тільки на свята чи раз на місяць. Це показує, що наших людей хвилює це питання, тому ми вирішили їхати в Умань просити у владики благословіння на одностайне рішення громади.

Нагадаємо, що Монастирищенський район Черкаської області входить до канонічної території Уманської єпархії УПЦ (МП). Керуючим єпархії є владика Пантелеймон (Бащук).

Теги: