До парламенту внесено низку законопроектів з питань свободи віросповіданняНародні депутати з різних фракцій 19 квітня 2013 року зареєстрували у Верховній Раді три законопроекти з питань державно-церковних відносин. Їх тексти попередньо були опрацьовані та узгоджені з представниками конфесій – членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, які увійшли до складу робочої групи разом із фахівцями парламенту та експертами, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Парламентарі пропонують запровадити мораторій на відчуження стороннім приватним особам культового та іншого майна, що має бути повернуте історичним власникам, звільнити релігійні організації від нового податку на житлову нерухомість та поліпшити соціальний захист священнослужителів.

Законопроект № 2894 спрямований на заборону приватизації, списання і відчуження на користь сторонніх приватних осіб культових та інших будівель і майна, експропрійованих у ХХ столітті, з метою забезпечення їх безоплатного повернення у власність релігійних організацій чи їх правонаступників у порядку, визначеному законодавством.

Документ передбачає внесення відповідних доповнень до низки Законів України, а саме: «Про управління об’єктами державної власності” № 185-V, «Про приватизацію державного майна» № 2163-XII, «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» № 2171-XII, «Про місцеве самоврядування в Україні» № 280/97-ВР, «Про заставу» № 2654-XII, «Про Національний архівний фонд та архівні установи» № 3814-XII, «Про культуру» № 2778-VI, «Про бібліотеки і бібліотечну справу» № 32/95-ВР та «Про музеї та музейну справу» № 249/95-ВР.

Законопроект № 2895 передбачає звільнення релігійних організацій від нещодавно запровадженого податку на житлову нерухомість. Доповнення вноситься до п. 265.2.2 Податкового кодексу України і передбачає, що серед об’єктів оподаткування не будуть “об’єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності релігійних організацій, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законодавством порядку”.

Парламентарі врахували зауваження конфесій, озвучені на засіданні Всеукраїнської Ради Церков, стосовно неприпустимості запровадження такого податкового тягаря. На переконання ієрархів церков, цей податок буде непосильним для духовних семінарій і інших навчальних закладів, а також молитовних будинків і монастирів, приміщення яких перебувають у житловому фонді.

Законопроект № 2896 містить низку доповнень до законодавства України в сфері соціального забезпечення. Зокрема, уточнюються положення щодо добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування священнослужителів, церковнослужителів та осіб, які працюють у релігійних організаціях на виборних посадах.

Метою цих змін є створення умов для соціального та пенсійного забезпечення тих священиків, які через скрутне фінансове положення окремих релігійних громад не можуть працювати їх штатними працівниками, а відтак позбавлені належного соціального пакету та пенсійного забезпечення.

Авторами зазначених законодавчих ініціатив виступили представник Президента України у парламенті Юрій Мірошниченко, голова Міжфракційного депутатського об'єднання «За сприяння свободі сумління» Ганна Герман (Партія регіонів), Оксана Калетник (КПУ) та Валерій Дубіль (ВО «Батьківщина»).

Теги: