Протягом 23-25 травня архімандрит Віктор (Бедь), ректор Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина, Уповноважений Української Православної Церкви (Московський Патріархат) з питань вищої освіти і науки відслужив заупокійні літії за кількома видатними учасниками національного руху України 18-20 віків, а також відслужив молебень до Карпаторуських святих, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на УУБА.

Так, 23 травня архімандрит Віктор (Бедь) відслужив заупокійну літію за полковником армії Української Народної Республіки, командантом Української військової організації, головою Проводу українських націоналістів (з 1927), першим головою Організації українських націоналістів Євгеном Коновальцем, який загинув 23 травня 1938 р. в результаті спецоперації органів НКВС СРСР.


24 травня ректор УУБА-КаУ, Уповноважений УПЦ з питань вищої освіти і науки архімандрит Віктор (Бедь) відслужив заупокійну літію за українським політичним, державним і військовим діячем, гетьманом Війська Запорозького (1710–1742), поетом, публіцистом Пилипом Орликом, який помер помер 24 травня 1742 року на чужині, де рятувався від переслідувань російських агентів часів Петра І та його наступників на царському троні.


5 квітня 1710 р. (через півроку по смерті І.Мазепи) П.Орлика обрано гетьманом України (у вигнанні). Обрання відбулося в присутності запорожців, генеральної старшини, козацтва а також турецького султана і шведського короля. Він один із упорядників «Договорів і постанов» — конституційного акту, який іноді називають «першою в світі Конституцією», фактично — козацького Архімандрит УПЦ звершив богослужіння за гетьманом-"мазепинцем", Симоном Петлюрою, Євгеном Коновальцем і карпаторуськими святимисуспільного договору. Створення цих документів вважається значною заслугою Пилипа Орлика в історії України.

Прикметно, що Пилип Орлик як соратник і послідовник гетьмана Івана Мазепи знаходиться під анафемою Російської Церкви, яка за вказівкою Петра І була накладена на всіх "мазепинців".

25 травня архімандрит Віктор відслужив заупокійну літію за головним отаманом війська Української народної республіки (з листопада 1918 р.), головою директорії Української народної республіки (13 лютого 1919 р. — 10 листопада 1920 р.) журналістом Симоном Васильовичем Петлюрою, який загинув 25 травня 1926 року від рук анархіста С.-Ш. Шварцбарда.

26 травня, в день пам'яті Карпаторуських святих ректор, архімандрит Віктор відслужив молебень до Карпаторуський святих про добробут та благополуччя закарпаття, Ужгородської української богословської академі та Карпатського університету. Більшість з Карпаторуських святих відстоювали православ'я в нелегких умовах, коли Закарпаття перебувало у складі Австро-Угорщини.


Архімандрит УПЦ звершив богослужіння за гетьманом-"мазепинцем", Симоном Петлюрою, Євгеном Коновальцем і карпаторуськими святимиКрім того, 24 травня, після літургії в Спасо-Преображенському храмі Ужгорода та святкування актового дня  Ужгородської української богословської академії, архімандрит Віктор відвідав в м. Мукачево архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора, який перебуває на лікарняному після хірургічної операції. Ректор привітав владику з святом рівноапостольних Кирила і Мефодія та актовим днем академії (почесним доктором якої являється архієпископ Феодор), побажав йому міцного здоров'я та скорішого виздоровлення і від професорсько-викладацького складу, студентів подарував подарував букет троянд. У свою чергу владика Феодор привітав ректора, професорсько-викладацький склад, співробітників та студентів академії та університету з престольним святом та побажав процвітання і великих досягнень на ниві богословської освіти і науки.

Теги: