Рельєф українського скульптора 18 століття Іоана Пінзеля «Чудо святого Миколая», який зберігається у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, потребує негайної реставрації. Фахівці наголошують також на необхідності поліпшення умов у музеї для зберігання робіт всесвітньо відомого майстра, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на І-pro.kiev.ua.

Загалом у музеї експонуються 8 робіт всесвітньо відомого скульптора Іоана Георга Пінзеля – два рельєфи  і шість скульптур. Сім із них з листопада 2012-го до лютого цього року експонувалися у Луврі (Франція). Нещодавно їх розмістили у новій експозиційній залі краєзнавчого музею. У виставковій залі, де експонуються барокові шедеври  XVIII ст., поки що не встановлено систему контролю та регулювання температури повітря.

Як зазначають фахівці, рівень вологості повітря є важливим фактором для зберігання скульптур у належному стані. Внаслідок того, що раніше частина скульптур Іоана Пінзеля зберігалася в умовах різкого перепаду температур на роботах з’являлися тріщини.

«Тріщини, в основному, утворювалися від перепаду температури та вологості. Роботи є в більшості клеєні. Принцип реставрації не дозволяє вже втручатися у вигляд роботи, наприклад, шпаклювати. Лише за рахунок режиму вологості тріщина може увійти в норму і зменшитися до певного стану, але загалом наше завдання зберегти їх в такому стані, в  якому вони є зараз», – розповів завідувач відділу Тернопільського обласного краєзнавчого музею, дослідниця творчості Іоана Пінзеля Віра Стецько.

У стадії вирішення ще одне питання – дослідження стану рельєфу «Чудо Святого Миколая», який не експонувався у Луврі. За словами Віри Стецько, ця робота потребує реставрації. У фахівців є підозра, що рельєф має грибок. Реставрації потребує також рама рельєфа «Відсічення голови Івана Предтечі».

«Серед усіх 8 робіт не відреставрованою залишається лише одна – «Чудо святого Миколая». Інші роботи вже обстежені, реставровані, – вони у дуже доброму стані. Реставратори дивилися рельєф «Чудо святого Миколая», але він потребує детального дослідження. На рельєфі є ознаки грибка. Цю роботу обов’язково треба реставрувати, тому що рельєфи висять поряд. Реставратори кажуть, що це є небезпекою для відреставрованих робіт. Треба терміново вирішити також ще одне питання – потрібно реставрувати раму з того рельєфа, який експонувався у Франції», – наголосила Віра Стецько.

Нагадаємо, з осені 2012 до березня цього року скульптури Пінзеля виставляли в Луврі (Париж, Франція).

На ремонт фасаду і даху Музею Пінзеля в бюджеті розвитку Львова на 2013 рік заклали 3 млн грн. Зазначимо, Костел Кларисок, в якому розташований Музей Пінзеля, перебуває у комунальній власності.

Теги: