УПЦ і Києво-Печерський заповідник видали монографію «Пізні українські житія святого князя Володимира»До 1025-річчя Хрещення Русі, з благословення Предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Володимира, Київська духовна академія і семінарія та Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник видали монографію Ірини Жиленко «Пізні українські житія святого князя Володимира. Тексти і коментарі», повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Православіє в Україні.

Книга покликана донести до читача маловідомий на сьогодні пласт вітчизняного агіографічного письменства – пізні (створені протягом XVI-XVII ст.) житія святого рівноапостольного князя Володимира.

«1025-річчя Хрещення Київської Русі має стати для нас не тільки приводом для урочистих заходів, а й спонукати до актуалізації тієї багатовікової духовної спадщини, яка своїм корінням сягає часів святого Володимира, — підкреслив митрополит Бориспільський Антоній, керуючий справами УПЦ, ректор Київських духовних шкіл. — саме така актуалізація і була головним завдання автора цього видання. Тут зібрано скарби української християнської писемності, представлено житія святого Володимира, які збереглися в рукописах або друкованих виданнях XVII – XVIIІ ст. Усі ці тексти походять з українських земель. Вони дозволяють наочно побачити, як передавалась, поширювалась та збагачувалась традиція шанування святого князя Володимира українським народом. Важливо, що тексти житій подано тут не лише мовою оригіналу, але й в адаптації сучасною українською мовою… Саме така книга стане у нагоді спеціалістам, а також зацікавить широке коло читачів».

В основу монографії покладено житіє, додане до рукописного Патерика, складеного архімандритом Києво-Печерським Йосифом Тризною в сер. XVII ст.

Як зазначив владика, це видання є ще одним плодом співробітництва між Київською духовною академією та Національним Києво-Печерським заповідником.

Книгу Ірини Жиленко «Пізні українські житія святого князя Володимира» рекомендовано Вченими радами Києво-Печерського заповідника та КДАіС.

Теги: