Єпископ УГКЦ: «Найкращий ґрунт для служіння молодого місіонера – це Казахстан і Росія»Владика Йосиф (Мілян), голова Пасторально-місійного відділу (ПМВ) УГКЦ, єпископ-помічник Київської архиєпархії, розповів про особливості цьогорічного курсу з місійного служіння для семінаристів, що тривав у Марійському духовному центрі в Зарваниці, та про перспективи діяльності греко-католицьких місіонерів, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

ПМВ вже втретє організовував тижневий курс з місійного служіння для семінаристів. На нього завжди приїжджають різні вихованці передостаннього курсу навчання в семінаріях УГКЦ. Це спецкурс для тих, хто за рік–два обиратиме свій духовний стан і, очевидно, плануватиме своє служіння на тих чи інших теренах. Цього року курс прослухали майже сто семінаристів – це найбільша кількість учасників за три роки. Уже стала тенденцією участь у курсі дівчат – симпатій семінаристів чи потенційних кандидаток на дружин священиків.

Наприкінці кожного навчального року єпископ Йосиф відвідує всі духовні семінарії, щоб побачити потенційних кандидатів для служіння за кордоном. За його словами, часом обставини змушують випускників їхати на Схід. "Наші хлопці по закінченні семінарії справді наповнені позитивними якостями і вони могли б себе вповні реалізувати лише в Центрі і на Сході. Там ніхто їх не смикатиме за рукав: так не роби, так не годиться, так не можна. Блаженніший Святослав на Синоді в Бразилії сказав, що пріоритетність розвитку нашої Церкви є на Сході і в Центрі", - розповідає єпископ.

"Наш священик іде у вільне плавання, де є тільки наша громада і більше нікого, і пробує реалізувати те, чого його вчили впродовж 6–7 років. Очевидно, трохи страшно кидати зовсім молодого священика, без досвіду, до нової громади, тим паче до тої, яка створена на Сході чи в Центрі. Але ми не маємо іншого виходу. Одна моя моральна засада для молодого священика – не роби нічого в сумніві. Богу дякувати, є мобільні телефони. Приїдь до Києва, розкажи про проблему. Пам’ятай, що ти не сам. За тобою велика Церква, багато священиків, єпископ, який готовий завжди тобі допомогти, і, головне, Бог – Він завжди тримає і рятує".

Підсумовуючи, єпископ Мілян підкреслив: "якщо молода людина прагне розвинути свій потенціал, даний Богом і відкритий у семінарії та середній школі, то найкращий ґрунт для цього – це Центр і Схід, Казахстан і Росія".

Минулого року владика Мілян називав країни, які найбільше потребували священиків УГКЦ - серед них Ізраїль, Греція, Бразилія, країни Середньої Азії. Останнім часом до деяких з них уже направлені священнослужителі. Щодо інших напрямків, то "відкривається можливість відправити наших священиків до Прибалтики. Душпастирів УГКЦ потребує і Литва, і Естонія, і Латвія. Думаю, до кінця року ми відправимо бодай двох священиків до Португалії".

Щодо Греції, то єпископ Мілян зауважив: "Представники нашої четвертої хвилі еміграції там вже дуже давно. І прикро, що там є лише одна наша парафія, як було 20 років тому. Ця православна країна, в якій Грецька Греко-Католицька Церква має свої храми і дуже мало вірних, готова нам відкрити свої храми, щоб ми служили для українського народу. Не знаю, чому ми досі не розвинули цього душпастирства… Останній візит Блаженнішого Святослава до Греції мав накреслити конкретні плани щодо розвитку наших парафій і громад у Греції. Але оскільки зараз Глава УГКЦ має дуже напружений графік (готуємось до посвячення Собору), то вже після проведення Синоду візьмемося до обговорення і вирішення проблем у Греції".

Теги: