Папа Франциск: пам'ять про хрещення Київської Русі має стати для УГКЦ новим поштовхом у євангелізаціїПапа Римський Франциск із нагоди відзначення 1025-річчя Хрещення України-Русі надіслав вітального листа главі УГКЦ Верховному архиєпископу Києво-Галицькому Святославові (Шевчуку), в якому зазначає, що навернення Київської Русі на християнство відбулося «в контексті нерозділеної Церкви, в якій продовжували розвиватися різні церковні традиції, але в сопричасті між собою», повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Вибір святого Володимира прийняти Хрещення, за словами Франциска, відіграв велику роль у розвитку та майбутньому спрямуванні Київської Русі, що полегшувало інтеграцію народів, які жили в межах її кордонів як того часу, так і в наступних епохах. Князь Володимир зробив свій основоположний внесок у культурне та духовне зростання свого народу. Цей внесок князя - потужний заклик для осіб, які відповідальні за сучасне суспільне життя, робити завжди такі вибори, що беруть до уваги цілісний розвиток громадян, служіння спільному благу та пошану до духовного, йдеться у листі Франциска.

Папа також наголосив, що навернення Київської Русі на християнство відбулося «в контексті нерозділеної Церкви, в якій продовжували розвиватися різні церковні традиції, але в сопричасті між собою». Цей факт, на його переконання, становить момент відліку для екуменічного діалогу між християнськими спільнотами, які сьогодні спираються на духовний спадок святого Володимира. «Святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі доводить, що шлях до повної єдності між усіма учнями Христа - це не розкіш, а глибока потреба, необхідна для послідовного та дієвого проголошення послання Христа, а також для справжнього свідчення тієї єдності, про яку просив Христос в Отця, наближаючись до найвищого акту своєї жертовної любові», - пояснив він.

Єпископ Рима написав про переконання, що пам'ять про подію Хрещення України-Русі стане для УГКЦ новим поштовхом у євангелізації та пастирській діяльності. Відтак Святіший Отець окреслив «непохитні» орієнтири для Церкви в цьому напрямі: Боже Слово, Святі Таїнства, Божественна Літургія, формація вірних та духовенства, розвиток діл милосердя.  

Наостанок Папа Римський висловив сподівання, що відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі стане часом благодаті для всієї української нації та всіх народів: «Нехай це відзначення стане закликом до справжнього почуття особистої відповідальності з боку державних установ та кожного зокрема, за прикладом святого Володимира, працювати задля спільного матеріального та духовного блага нації; закликом до екуменічної відповідальності, щоби просити в Бога про дар єдності між усіма християнами та самим бути будівниками цієї єдності; закликом активізувати справу євангелізації та пастирської діяльності у її різних аспектах. Засилаю Блаженнішому Святославові, єпископату УГКЦ та всьому святому Божому народові в Україні моє благословення».

Теги: