Митрополит УПЦ Софроній про подолання розділення українського православ’я: «Ніхто не хоче поступатися»Митрополит Черкаський і Канівський Софроній (Дмитрук), лідер "проукраїнського крила" в УПЦ (МП), вірить в сильну Українську Церкву, закликає народ шанувати своє українство й вивчати історію, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на інтерв’ю ієрарха для РІСУ.


Згадуючи своє звернення до єпископату України майже 10-річної давності, в якому він наполягав на автокефалії для УПЦ, митрополит Софроній зауважив: "Ми залишились такими ж, якими були 10 років тому. Це не так все просто. Спочатку треба переконати когось у чомусь, а щоб переконати, треба мати авторитет, а щоб мати авторитет, потрібно чітко знати хто ти і якого напрямку, і чого ти робиш так, а не по-іншому. А оскільки цього немає, то це тільки голос волаючого в пустелі, не більше. А складно ще й від того, що часто у Церкву «лізуть» політики й займаються політиканством, а там де політика, то там ладу не буде. Тому все залежить від того, як ми будемо жити. Якщо ми буде жити по-українськи, то буде Українська Церква, якщо по-європейськи, то це проблематичніше. Насправді, дуже багато людей хоче, аби була єдина Церква, але треба дивитись на обставини й історію. А історія знає розділення, а от з’єднання не знає, хоча уже воно є. Роз’єднались і ніяк ніхто не хоче з’єднуватись. Це ще фактор людський, де хтось повинен йти на поступ. А ніхто не хоче поступатися".

На запитання кореспондента, чи є у митрополита певні труднощі через атокефальні погляди і чи має він яскраво виражених послідовників, владика Софроній відповів: "Послідовники звичайно є. Проте, у кожного свої думки й свій напрямок. Я ніяких тисків не відчуваю і не приймаю. Я маю свою ціль й ідею, я її не ховаю і вона вся при мені, тому мені дуже легко. Я не відступаю від православних постулатів, я доволі категорична людина й не порушую те, що не можна порушувати. Ідею свою маю, бо знаю добре історію з усіх її сторін, історію нашої України, нашої Української Церкви. У мене є багато різних прикладів. Якщо я щось говорю, я завжди підкріплюю свою думку ретельно вивченою темою, якщо не дуже у чомусь розуміюсь, то ніколи не буду щось пропагувати й розповідати".

Священнослужитель назвав критичну точку для самовизначення українцями українського: "Потрібно, щоб українці були українцями. В першу чергу, Україна повинна бути зрозумілою українцям, щоб вони були гідні своєї держави й своїх людей. А у нас забувають про це, приїжджають з села у місто й робляться зовсім іншими: забуваються свою мову, культуру. Це наш нонсенс, наше непорозуміння із собою, нехтування самих себе. Ми повинні пам’ятати хто ми, якого батька ми діти і що хочемо в цьому житті".

Владика Софроній також висловився за обов’язкове вивчення християнської етики у школах і заявив, що введення цього предмету залежить від керівників області і науки. "Коли в держави немає моралі і державні діячі про мораль не думають, а мораль підтримує тільки Церква, то треба державі з цим рахуватись чи ні? Звичайно, що треба. Та поки цього немає, бо держава не платить моїм батюшкам за мораль, а мораль несуть тільки священики".

Теги: