У Тернополі встановили найбільший в Україні вертепНадзвичайних розмірів "Віфлеємську стайню" встановили у греко-католицькій церкві святого апостола Петра отців Францисканців по вулиці Володимира Великого у Тернополі. Вертеп сягає 27 метрів у висоту та понад 40 метрів завширшки. Таким чином він доходить аж до купола церкви та займає всю її ширину. Це найбільша шопка в Україні, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на gazeta.ua.

Крім традиційних фігур Діви Марії, Йосифа та маленького Ісуса з ягнятками, тут є ангели, що пиляють дрова, святі, які виходять з одних дверей та заходять до інших, ціле село із хатинами, в яких горить світло. А ще махають крилами вітряки і навіть плавають кораблі. Завдяки рухомим фігурам весь вертеп буквально "оживає". Є тут і живі мешканці -- кролики та різноманітні пташки.

У храмі весь час повно людей і постійний рух. Навіть після літургій, які відправляють кілька разів на день, парафіян не меншає. Усі хочуть сфотографувати незвичайний вертеп.

"Це робиться, щоб люди приходили з дітьми і всім було цікаво, -- каже священик Арсеній із монастиря отців Францисканців, до якого належить храм. -- Наш вертеп спонукає задуматися над святом. Людина вчиться сприймати його по-іншому. А ще У Тернополі встановили найбільший в Україні вертепнавчається берегти сімейні цінності. Є нагода всім разом піти до церкви. Зараз усе далеке від Бога, то хоч щось схиляє до загальнолюдських вартостей. Різдво приходить у сім'ю, щоб люди задумалися, що живуть не просто заради приємнощів, а віддавали час на Боже. Хоч на мить, поки споглядає вертеп, людина думає не про клопоти і проблеми, відволікається від них".

Вертеп встановлювали протягом тижня. Із матеріалів використовувати дерево, папір і полотно. До роботи не залучали ні художників, ні архітекторів.

"Це складна робота, 7 днів для її виконання – малий термін. Дерев'яний каркас робив столяр. Наш настоятель отець Іван дає йому час від часу роботу. Ні архітекторів, ні художників не залучали. Рухомі фігури майстрував отець Косьма. Він прийшов до нас служити у 1999-му, тоді вперше долучився до створення вертепу. У 2003-му уже став настоятелем монастиря в Ужгороді. Але щороку приїжджає до нас, щоб допомогти із шопкою. Придумує, куди що переставити, що нове додати, а отець Іван шукає для цього місце. Підмайстрами були близько двох десятків наших братів із монастиря. Вони реалізується через таку роботу. Це свого роду жертва часу і таланту, щоб принести людям радість", - пояснює отець Арсеній.

Вертеп діятиме до 15 лютого.

Теги: