17 січня в Києві відбувся круглий стіл «Майдан і Церква: місія та громадянська відповідальність християнина», ініційований молодими лідерами євангельських церков України. Головними організаторами виступили Співдружність студентів-християн (ССХ), асоціація «Духовне відродження» та проект MaidanPrayer.org, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Молоді лідери євангельських церков України дискутували на круглому столі «Майдан і Церква: місія та громадянська відповідальність християнина»
Близько 150 учасників стали свідками трьох панельних дискусій за участю священнослужителів, місіологів і богословів, експертів та громадських діячів із баптистських, п’ятидесятницьких, незалежних євангельських, лютеранських і реформатських церков.

У своїх виступах учасники висловили особливу стурбованість насильством з боку влади (всі церкви засудили силовий розгін Майдану 30 листопада 2013 р.), погрозами Міністерства культури на адресу Української Греко-Католицької Церкви та ухваленням владою антиконституційних законів у «чорний четвер» 16 січня 2014 р., внаслідок чого легітимність влади взагалі опинилася під питанням, вважають учасники круглого столу, а свобода і право на мирний протест – під забороною.

Молоді лідери євангельських церков України дискутували на круглому столі «Майдан і Церква: місія та громадянська відповідальність християнина»
Водночас, на думку учасників, з нинішньої безпрецедентної кризи і суспільство, і Церква вийдуть оновленими . «Так здійснюється остаточна «десовєтизація» пострадянського суспільства і народжується нове покоління громадських та церковних лідерів», – підкреслив один із організаторів круглого столу, пастор Олег Магдич.

Лідери протестантського руху заявили про готовність продовжувати активне соціальне служіння Церкви навіть у разі можливого обмеження релігійної свободи та репресій з боку влади. «Прийняті урядом січневі закони загрожують не тільки суспільству , а й християнським організаціям. Нам не слід боятися, потрібно продовжувати діяти», – вважає директор ССХ Денис Гореньков. Його думку розвинув Михайло Черенков, один із ініціаторів круглого столу: «У сформованих умовах саме Церква виступає найдієздатнішим фактором громадянського суспільства, тому її відповідальність критично зростає». «На барикадах Майдану я побачив народження нового народу, готового боротися за свою свободу і захищати своїх ближніх», – поділився своїми переживаннями пастор, доктор наук Сергій Тимченко. Автор книги «Корупція : кістка поперек горла » Олесь Дмитренко нагадав Церкві про її роль бути «сіллю і світлом» для світу – викривати гріх незалежно від політичного контексту, давати чітку моральну оцінку і водночас вказувати на істинний шлях спасіння.

Молоді лідери євангельських церков України дискутували на круглому столі «Майдан і Церква: місія та громадянська відповідальність християнина»
Ініціативу підтримали такі лідери церков і об’єднань: Анатолій Калюжний (Собор незалежних євангельських церков України), Валерій Антонюк (Всеукраїнський союз церков євангельських християн-баптистів), Ральф Хаска (Німецька лютеранська церква України), а також пастори впливових київських Церков – Петро Марченко, Микола Пономарьов, Сергій Тимченко, Денис Кондюк, Олексій Сатенко. Своє слово сказали і теологи та викладачі семінарій – Петро Ковалів, Юрій Чорноморець, о. Петро Балог, а також експерти та громадські діячі – Сергій Гула, Андрій Шеховцов, Олесь Дмитренко. Прибули гості з інших міст України – Харкова, Сум, Дніпропетровська, Донецька, Львова та ін.

На завершення ведучий Андрій Шеховцов, один із координаторів служіння Молитовного намету на Майдані, закликав євангельських християн України проявити на ділі свою місію і громадянську позицію – приєднатися до протестувальників на Майдані, свідчити словом Євангелії та проявляти турботу про ближніх.

Результатом роботи круглого столу став проект документу «Звернення до євангельських церков України», у якому закладено соціально-богословську основу для активної та солідарної християнської діяльності як на Майдані, так і по всій Україні. 20 січня оприлюднена остаточна редакція звернення:

  
Звернення до євангельських церков України

Ми, учасники круглого столу «Церква і Майдан: місія та громадянська відповідальність християнина», у цей переломний момент для українського народу звертаємося до керівників церковних об’єднань, священнослужителів, лідерів служінь та прихожан євангельських церков України із закликом залучити всі наявні можливості для захисту правди і справедливості.

Незалежно від політичних преференцій, закликаємо до активнішої участі в житті українського суспільства та особистої громадянської відповідальності. Насамперед просимо посилити молитву: «хочу я, щоб мужі чинили молитви на кожному місці, підіймаючи чисті руки без гніву та сумніву» (1 Тим. 2:1-4, 8). Оскільки «віра без діл мертва» (Якова 2:17, 20, 26), також закликаємо надавати практичну допомогу постраждалим та нужденним на прикладі доброго самарянина (Луки 10:29-37) у контексті останній подій (репресій проти активістів Майдану, погроз Українській греко-католицькій церкві, ухвалення цілої низки антиконституційних законів 16 січня та силового протистояння 19 січня 2014 р.)

Церква справедливо утрималася від політичних спекуляцій щодо угоди про асоціацію із Євросоюзом. Однак після того, як 30 листопада 2013 р. на Майдані було пролито кров, Церква не може залишатися нейтральною. Через моральну відповідальність перед Богом та суспільством вона має назвати кроваву розправу над мирними громадянами злочином, викрити винуватих і допомогти жертвам.

Майдан у Києві, як і по всій країні, виражає законну вимогу народу до представників влади поважати свободу, гідність і права людей; виконувати свої конституційні зобов’язання для загального блага; не зловживати повноваженнями, що наділив український народ. Церква додає своє авторитетне слово до голосу народу, нагадуючи про гідність людини як створеної Богом за Його образом та подобою; про рівність усіх людей перед Богом; про закон і суд Божий для всіх людей; про Боже заступництво за беззахисних.

При цьому Церква нагадує уряду і протестувальникам про Божі заповіді любові та прощення, без яких вимога справедливості ризикує закінчитися хаосом і насильством. Ми закликаємо чинити все можливе для мирного розв’язання конфлікту. При цьому нагадуємо про те, що кожен особисто відповідатиме за власні вчинки як на землі, так і на небі.

Заявляємо, що спроби влади ізолювати українських вірян від європейської та світової спільноти християн є неприпустимими.

Стверджуємо, що головне завдання Церкви у цей час – бути «сіллю» та «світлом» для суспільства: безкомпромісно викривати гріх у будь-яких його проявах та формах, незалежно від політичних переконань, закликати як представників влади, так і опозицію та народ до каяття, вказувати людям істинний шлях спасіння через Ісуса Христа, всіляко допомагати постраждалим людям, даючи надію.

Віримо, що милістю Божою, молитвами і працею християн події Майдану стануть початком духовного пробудження і оновлення українського народу.

Теги: