В Рівному у парафіян УПЦ КП оновлюються старовинні ікониПеред Новим роком у будинку Ніни Мартинчук, яка мешкає у Рівному, оновився старовинний образ Богоматері, залишений їй у спадок прабабусею. Оновлений образ виставили у місцевій церкві, де знаходиться інша ікона, яка оновилася, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

Ікона була дуже стара й почорніла, тож жінка хотіла її спалити, проте син відрадив. Образок так і висів у кутку, дбайливо вбраний вишитимм рушниками. Уночі пані Ніна прокинулася від дивовижного світла, яке заливало усю кімнату, і стала свідком чуда.

– Навіть не знала, яка це ікона, бо напис прочитати було неможливо, – розповідає 76-річна пані Ніна. – Вона уся почорніла, й лику Богоматері не було видно, рамку, хоч вона й була колись акуратно пофарбована, поточена шашіллю. За кілька днів до Нового року я сказала синові, що ікону, мабуть, треба вже спалити. Але він відрадив, то я й погодилася з ним. У ніч з 30 на 31 грудня раптом прокинулася від того, що з кімнати, де висіла ікона, лине світло. Спершу подумала, що це сусід надворі забув вимкнути світло. А коли зайшла до кімнати, то зрозуміла, що сяйво йде з-під рушників, де висить ікона.

Пані Ніна плаче, згадуючи про чудо, яке побачила. Уранці вона розповіла про все сину та сусідам. Усі прийшли подивитися на образ, який оновився. Лише внизу клаптик латуні залишився потемнілим, й обличчя Божої Матері залишалося темним. Проте вдень і воно проясніло.

– Ми покликали священика, – розповідає син пані Ніни Володимир. – А потім вирішили, що цю ікону передамо до церкви, прихожанами якої є – у храм Кирила і Мефодія, що на вулиці Ювілейній. Після того, як ікона оновилася, ми змогли прочитати напис: це образ Почаївської Божої Матері. Його купила прабабуся моєї матері у Почаєві ще десь у ХІХ столітті, тобто їй близько 150 років. В Рівному у парафіян УПЦ КП оновлюються старовинні ікониТоді вона з Корецього району, де мешкала, пішки йшла до Почаївської Лаври. Ікона згодом перейшла до моєї бабусі, а коли вона померла, ми забрали образ як спадок до Рівного, де мешкаємо.

Нині у кутку, де висіла ікона Почаївської Божої Матері, у пані Ніни інший образ – теж Богородиці, дбайливо прикрашений рушником. А оновлений образ, тепер стоїть посеред храму свв. Кирила і Мефодія УПЦ Київського Патріархату. Його родина Мартинчуків передала сюди напередодні Різдва Христового.

– Цей образ, напевне, звичайна літографія, покрита латунню. Він не є коштовним. Але ж немає різниці, наскільки дорогоцінна ікона, головне - вірити й молитися. Ікона тепер буде у нас у храмі, кожен може прийти і попросити у Божої Матері заступництва, – розповідає настоятель храму протоієрей Василь Приходько.


У храмі свв. Кирила і Мефодія це вже друга ікона, яка оновилася. П’ять років тому почав оновлюватися образ Спасителя. Його храму подарував хтось із вірян. Ікона теж була геть потемнілою, та одного дня староста храму помітив, що над Ісусом Христом засяяв німб. Поступово образ почав оновлюватися, у ньому замінили рамку. Зараз образ зберігають у вівтарі.

– У багатьох, мабуть, є вдома старі ікони, – каже отець Василь. – Їх не можна викидати, лик краще вийняти з ікони і принести до храму. Ми складаємо такі старі образи. А кіот, оскільки він освячений, потрібно спалити, а попіл розвіяти або над річкою, або десь біля фундаменту храму, де ніхто не ходить.

Теги: