Митрополит Володимир залишається Предстоятелем УПЦМитрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан) залишається Предстоятелем УПЦ, але через незадовільний стан здоров’я митрополита тимчасово керівні функції Церкві здійснює місцеблюститель Київської кафедри митрополит Онуфрій (Березовський), повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

"Блаженніший митрополит Київський і всієї України Володимир залишається Предстоятелем Української Православної Церкви до останнього дня свого життя, -- заявив протоієрей Георгій Коваленко для порталу "Релгігія в Україні". -- Його ім'я ми підносимо за богослужінням в кожному храмі і монастирі УПЦ. Слідом за ним ми молимося за Місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія. Українською Православною Церквою під час хвороби Блаженнішого, згідно Статуту про управління, керує Священний Синод на чолі з Місцеблюстителем".

Митрополит Володимир залишається Предстоятелем УПЦЯк відомо, 24 лютого Синод УПЦ обрав місцеблюстителем Київської митрополичої кафедри митрополита Онуфрія. У своїх діях Синод керувався рапортом митрополита Олександра (Драбинка) про стан здоров’я Предстоятеля УПЦ митрополита Володимира, про що сповіщається у журналі засідань Синоду.

В той же час журнали засідань Синоду читає невелика кількість віруючих УПЦ, а окремого пояснення або звернення щодо зміни влади в УПЦ з боку Синоду не було зроблено. Звістка про обрання місцеблюстителя при живому Предстоятелі викликає непорозуміння і чутки у церковному середовищі.

Наразі відомо, що митрополит Онуфрій буде місцеблюстителем допоки у митрополита Володимира не поліпшиться стан здоров’я для повноцінного продовження виконання обов’язків Предстоятеля УПЦ. Тоді Синод може скасувати рішення про призначення місцеблюстителя. В разі ж кончини Предстоятеля Собор епископів УПЦ має зібратися для обрання нового Предстоятеля УПЦ -- ним може бути як митрополит-місцеблюститель, так і інший висунутий кандидатом архієрей.

Фото оrthodox.org.ua

Теги: