До 200-ліття Тараса Шевченка в Києві відкривається виставка сучасної ікони і рушника9 березня 2014 року в Києві у Національному музеї Тараса Шевченка в ознаменування 200-літнього ювілею Кобзаря відкриється  виставка сучасної ікони й рушника «Світлий шлях», повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

У проекті представлено творчість сімейної іконописної майстерні «Небо на землі» (м. Миколаїв) і рушники майстрів із багатьох регіонів України.

Відвідувачі побачать майже 150 сучасних ікон і рушників. До експозиції ввійшли образи, виконані в різних техніках, зокрема, авторські інтерпретації прийомів українських і зарубіжних іконописних шкіл, сучасна творча ікона, а також вишиті та ткані рушники, які виконали майстри з різних куточків України.

Виставку буде розгорнуто в день святкування Торжества православ’я. Іконописці вважають цей день своїм професійним святом, тому родина майстрів із Миколаєва приурочила виставку до цього  святкового дня.  Назву ж «рушник» дослідники виводять від слів «рука» й «рушати». Як уособлення шляху, дороги, рушник є символом того шляху до Вічного Світла через Христове Воскресіння. 

Одною з останніх робіт миколаївських іконописців є заупокійна ікона «Не ридай Мене, мати», що написана на спомин душ всіх полеглих на Майдані. Куратор виставки Марія Павелко каже: «Іконопис як вид мистецтва, а тим паче як надбання всього християнського світу, має бути космополітичним. Але зараз  просто неприпустимо залишатися осторонь від того, що діється в нашій країні. Молитва за загиблих – наш обов’язок як тих, що дерзають іменувати себе християнами».

Виставка має всупереч непорозумінням нагадати усім, що українське мистецтво  об’єднує український народ у вірі, любові й творчості. 

Виставка триватиме до 30 березня в Національному музеї Тараса Шевченка (бульв. Шевченка, 12) з 10.00 до 18.00, крім понеділка. Вхід на виставку – 15 грн. Контакти: +38 066 155 92 37, www.pavel-ko.net

Теги: