Напередодні Великодня в УГКЦ закликають відмовитися від штучних вінків і квітівМитрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир (Війтишин) звернувся до духовенства, вірних греко-католиків і людей доброї волі з приводу проблеми використання штучних вінків та квітів на кладовищах і в храмах, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

«Моє батьківське серце крається від болю, коли помічаю, що доручені моїй пастирській опіці вірні – діти мальовничого Прикарпатського краю, батьки та діди яких завжди відзначались особливим трепетним ставленням до природи як Божого створіння, сьогодні ставляться до нього безвідповідально, поповнюючи гріхи проти свого Творця та Спасителя», -- пише владика.

Митрополит наголошує, що забруднення природи – це гріх. А використання пластмасової поминальної атрибутики, що набирає масового характеру напередодні Великодня, – це не що інше, як засмічення навколишнього середовища, що є гріхом проти нашого Творця.

«Ця практика призводить не лише до марнування дарованих Богом природних ресурсів та суттєвого забруднення навколишнього середовища, а й до чисельних загроз для здоров’я та життя людей. У масштабах країни – це сотні чи навіть тисячі тонн пластмаси, які в кращому випадку потрапляють на сміттєзвалища, але часто, особливо в селах, спалюються під час прибирання кладовищ і стають джерелом смертельної загрози для всього живого. Під час їх згоряння виділяються різні токсичні речовини, зокрема й діоксини, які призводять до виникнення ракових захворювань. У такий спосіб, віддаючи неналежним чином шану померлим, ми загрожуємо здоров’ю та життю живих людей і грішимо проти Божої заповіді «Не вбий!», – просить замислитися архиєрей.

Забруднюємо навколишнє середовище і тоді, «коли бездумно, слідуючи за згубною модою, несемо на похорони пластмасові вінки, які в швидкому часі опиняться якщо не на сміттєвому полігоні, то у вогні».

Митрополит закликає людей задуматися і не купляти штучні вінки й квіти, бо крім того, що це є гріх і шкода нашому здоров’ю, це також неестетично. «Прикрашені неприродно яскравими пластмасовими квітами та вінками кладовища втрачають свою автентичну атмосферу й починають випромінювати людську суєту, дефіцит відчуття справжньої краси та диктат сучасного споживацького суспільства, що намагається добратися навіть до померлих», – вважає владика Володимир.

«Тому, піклуючись про вічне добро своєї пастви, апелюю до християнської свідомості та здорового глузду кожної людини і настійливо закликаю відмовитися від використання пластмасових квітів для прикрашання храмів та кладовищ!» – наголосив митрополит Володимир.

Теги: