Старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Паночко: «Російські пастори уникають слова «агресія» щодо стосунків Росії та України»На запрошення глав євангельських церков Росії 9-11 квітня представники українських євангельських об’єднань відвідали Ізраїль (російська сторона відмовилась приїхати до України, і тому зустріч була організована на нейтральній території в Єрусалимі). Старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Паночко розповів про хід та результати зустрічі, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Сhve.org.ua.

"Під час цієї зустрічі ми повідомили про те, що насправді відбувається в Україні, сподіваючись, що інформація з перших вуст зможе допомогти нашим російським братам більш об’єктивно орієнтувалися в ситуації. Однак, на жаль, наша позиція наштовхнулася на несприйняття, адже їх погляд сформований багато в чому через призму російських ЗМІ. Тому годі було чекати слів розуміння, адже брати воліли, щоб ми дивилися на події останніх місяців під їхнім кутом зору", -- сказав Михайло Паночко.

Він повідомив, що росіяни "загалом намагалися не говорити про агресію Росії проти України. Склалося враження, що вони просто боялися слова  «агресія», і не визнавали, що Росія пограбувала Україну, захопивши її територію. Мовляв, Крим – це «исконно русская земля», і що народ сам вирішив на «референдумі» увійти до складу РФ. Усі наші намагання показати ситуацію в іншому світлі були не сприйняті", констатував старший єпископ ЦХВЄУ.

На його думку, переговори в такому форматі "не дають жодного результату",і він не бачить в тому сенсу, "однак  позитив Єрусалимської зустрічі в тому, що ми дізналися офіційну позицію наших братів у Росії, а з їхніх слів і про те, як думає переважна більшість  віруючих щодо агресії Росії в Україні".

Михайло Паночко додав: "Ніяких напружень у стосунках з братерствами Росії ми не маємо. Наша совість чиста, бо для Росії крім добра ми нічого не зробили. А що роблять російські політики для України, то Бог їм суддя. Ми не ображаємось на наших братів християн, але сумно, що вони навіть не можуть (чи не хочуть) подивитися на події об’єктивно. Не Україна забирає в Росії території, не вона шантажує і зводить наклепи у ЗМІ сусідню державу. На жаль, ми не відчули братерської солідарності від росіян, як відчули її від братів з Польщі, Німеччини, Швеції та багатьох інших країн Західної Європи і цілого світу".

Теги: