УПЦ (МП) заявляє, що її парафію на Тернопільщині шляхом обману перевели до УПЦ КПВідділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви (Московського Патріархату) оприлюднив повідомлення від секретаря Тернопільської єпархії УПЦ (МП) протоієрея Стефана Балана про те, що в Шумському районі Тернопільської області в селі Новостав обманним шляхом змінена юрисдикція парафії єпархії, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт ВЗЦЗ.


«В цьому селі завжди діяла Свято-Михайлівська парафія Української Православної Церкви, – розповідає протоієрей Стефан Балан. – Ще весною цього року деякі представники громади почали агітувати людей за перехід громади до «Київського Патріархату». Однак боячись, що бажаючих буде небагато – вчинили обман. При зборі підписів говорили людям, що ці підписи потрібні для реєстрації Статуту УПЦ у новій редакції. Мовляв, «усі підписали, і ви підпишіть», оскільки це потрібно для церковних документів. Таємно ці підписи подали у відповідні органи для зміни юрисдикції парафії на “Київський патріархат” з твердженням, що нібито, усі жителі села цього бажають. Ніхто, жоден державний орган не перевірив цієї інформації, не вивчив реальні настрої в громаді».

Голова Тернопільської ОДА О. М. Сиротюк підписав розпорядження від 06.06.2014 року «Про статут громади УПЦ КП села Новостав Шумського району» (зміна юрисдикції).

Підміна виявилася тільки зараз і викликала велике обурення серед парафіян УПЦ, спровокувало протистояння у громаді села.

На парафіяльних зборах громади від 20 червня і повторно 29 червня відбулося “гаряче” обговорення даного питання і засуджено обман. Переважна більшість парафіян Свято-Михайлівської церкви с. Новостав Шумського району разом із настоятелем отцем Олександром Микутським заявили про свою вірність УПЦ (МП) і виступили проти переходу під юрисдикцію УПЦ КП. Було зібрано більше 250 підписів, які це засвідчують.

Тернопільсько-Кременецька єпархія УПЦ звернулася до голови Тернопільської ОДА О. Сиротюка з проханням запобігти ворожнечі і протистоянню у громаді с. Новостав, ретельно розібратись у даній справі, відмінити розпорядження про зміну юрисдикції, засудити обман і не перешкоджати громадянам України вільно сповідувати свої релігійні погляди та переконання.

За словами секретаря єпархії, інформація про подібні спроби таємної зміни юрисдикції на користь УПЦ КП надходить і від інших православних громад області.

Фото Facebook

Теги: